Cranberry soep

Foodblog Event? Wat is dat?

Elke maand worden Nederlandse foodbloggers uitgedaagd om een recept rondom een thema in te sturen. De winnaar van de vorige maand bepaalt het nieuwe thema. Maakt en proeft de ingezonden recepten, en benoemt de nieuwe winnaar. Allemaal via zijn of haar blog. Zo wordt het stokje al een tijdje doorgegeven. Afgelopen november won Zoet & Roze (link) met haar donkere-dagen-dessert van peer, walnoten, chocolade en blauwe kaas. Mmhhh... Lekker als nagerecht deze Kerst.

Het thema voor december is; " Alles is cranberry..." Met als enige voorwaarde; een zoet gerecht. Dus geen gevulde kalkoen met cranberrycompote. Leuke uitdaging! Afgelopen week stond mijn keuken dus in het teken van experimenteren, proeven, aanpassen en weer proeven. En dat allemaal met cranberry's.

Ik kies voor het maken van een soep van cranberry's. Vooral omdat ik nieuwsgierig ben of je deze zure bes kunt omtoveren tot een lekkere zoete soep. Gecombineerd met een crème van witte chocolade en een amandelkoekje, maakt dit recept tot een verrassend en fris nagerecht. Zeker het experimenteren waard. Geniet, zoals wij thuis ook al deden. 

Cranberrysoep met een crème van witte chocolade

Ingrediënten (4 pers.):

400 gr cranberry's

70 gr suiker

250 ml verse sinaasappelsap

1 kaneelstokje

50 gr witte chocolade, gesmolten

150 ml mascarpone

2 el poedersuiker

geraspte schil van 1 sinaasappel

blaadje munt (ter garnering)

Amandelkoekje

 

Ingrediënten (4 stuks):

65 gr gezeefde patentbloem

75 gr suiker

1 zakje vanillesuiker

een flinke snuif kaneel

1 theelepel citroensap

40 gr roomboter, gesmolten

handje geschaafde amandelen

 

Bereiden:

Breng het sap van de sinaasappels met suiker aan de kook. Voeg de cranberry's en het kaneelstokje toe. Kook de cranberry's ongeveer 10 minuten tot ze allemaal opengebarsten zijn. Verwijder het kaneelstokje. Pureer het geheel met een staafmixer en zeef de soep, zodat alle velletjes achter blijven. Breng de soep indien gewenst nog op smaak met poedersuiker. Laat de soep vervolgens afkoelen in de ijskast. 

Smelt in de tussentijd de witte chocolade in de magnetron op een vermogen niet hoger dan 350 Watt. Elke 15 seconde even doorroeren. De chocolade kan ook 'au bain marie′ gesmolten worden. Hierbij doe je de chocoladestukjes in een pannetje en hang je het pannetje in een grotere pan met bijna kokend water. Pas op dat er geen water bij de chocolade komt. Roer de mascarpone los met de gesmolten witte chocolade, sinaasappelrasp en de poedersuiker. Bewaar de crème zolang in de ijskast.

Bereiden amandelkoekje:

Klop de eiwitten met de suikers, kaneel en citroensap in een kom. Voeg de gezeefde bloem langzaam toe en doe de gesmolten boter erbij. Laat het mengsel een uur in de ijskast rusten. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg met behulp van een eetlepel vier cirkels met een doorsnede van 10 cm op de bakplaat. Strooi wat amandelschaafsel over de cirkels en bak de koekjes is ca. 8 min bruin en krokant. Als ze uit de oven komen, kunnen ze nog met de hand of over een deegroller gevormd worden. Laat vervolgens afkoelen. 

Serveren:

Je kunt de cranberrysoep serveren in een mooi diep bord. Maak met een eetlepel een mooie quenelle van de witte chocoladecrème en leg deze voorzichtig op de soep. Serveer met een amandelkoekje en garneer met een blaadje munt.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.