Fair & Delicious Part One

Wat een feest afgelopen zaterdag bij het Fair & Delicious foodbloggersevent. Samen met 25 andere geselecteerde bloggers beleefde ik in Amsterdam een super inspirerende en informatieve dag. Georganiseerd door Max Havelaar en het team van Delicious. Een dag helemaal in het teken van Food en eerlijke handel. En van zelf koken, luisteren, veel kletsen en heerlijk eten.

Niet mooier kon de dag beginnen dan onder het standbeeld van Multatuli, in Brug 9 op de Torensingel. We luisterde naar de verhalen van Jochum Veerman over Max Havelaar, van Makkie Mulder over haar blad Delicious, en van Lizet Kruyff van de @spinazieacademie over culinaire geschiedenis.

Heerlijk om te luisteren naar de manier waarop Makkie Mulder praat over Delicious. Met zoveel passie, poëtische woordkeuzes en verstand van zaken. Dat je als vanzelf aan haar lippen hangt. Haar uitspraak; “Eten is de nieuwe kerk” vond ik mooi. Food als middel om mensen bij elkaar te brengen. In tijden dat we meer voor minder willen. En liever thuis dan uit. Want ook al zijn we steeds meer wereldburgers, lokaal heeft wel onze voorkeur. En koken zorgt daarin voor Homemade Happiness. Krachtige opening!

Lizet Kruyff leerde ons dat in onze kruidnoten uit de supermarkt helemaal geen kruidnagel zit, maar gemalen takjes van die plant. En dat de uitdrukking peperduur stamt uit de tijd dat specerijen onbetaalbaar waren en peper per testament werd nagelaten. Allemaal handige weetjes.

Genoeg stof tot nadenken. Tijd dus voor een heerlijke “Arabia” lunch op een boot richting Westergasterrein, bereidt door Nadia Zerouali en Merijn Tol. Beide culinair journalisten voor Delicious, en bekend door hun eigen kookprogramma op 24Kitchen. De recepten bleven natuurlijk geheim, maar volgens mij begonnen we met een soep van zoete aardappel, karwij, feta en edamame. Daarna twee verschillende soorten Labne, één spicy met wortel en de andere met granaatappelpitjes. Een humus met avocado, een bulgursalade met salie, en za’atar en dukkah met Libanees brood. Ik hoop ze allemaal terug te vinden in hun kookboek Arabia bij je thuis.

Na de lunch begon voor ons pas het echte werk. Bij Mister Kitchen maakte we gevuld speculaas en in het chocolab van Tony’s Chocolonely onze eigen “limited edition” chocoladereep. Hoe dat allemaal verliep, kunnen jullie binnenkort hier verder lezen.

Ook zin gekregen in een Arabisch gerecht? Meld je dan vandaag nog aan voor PipDay en bereidt op 6 november zelf zo’n soort gerecht.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.