Fair & Delicious Part Two

Mister Kitchen

De dag ging fairder! Op weg naar Mister Kitchen waar Igor, die mijn vriendin J nog een keer te pakken heeft gehad, Daan en Maarten ons ontvingen met een glaasje van hun eigen Rabarcello. Een soort Limoncello maar dan gemaakt van verse rabarber, water en bietensuiker. Dus 100% puur natuur. Daarna volgde mooie verhalen over hun bedrijf. Een bedrijf dat vooral in het teken staat van culinaire communicatie.

Zo introduceerden ze een eerlijke ambachtelijke worst tegen een goede prijs. Richtten ze de Rollende keukens op. En reisden ze voor Delicious naar Palestina. Op zoek naar amandelboeren en hun "fair" bestaan. Van de hoeveelheid fairtrade amandelen die zij daarvandaan meenamen mochten wij gevulde speculaas maken. Volgens hun recept ( zie onderaan ). Zo lekker at ik nog nooit gevulde speculaas.   

 
 


Tony's Chocolonely

Terwijl de heerlijke speculaas in de oven stond, brachten wij een bezoek aan buurman Teun. Teun van de Keuken die in 2005 zijn debuut maakte in het programma de Keuringsdienst van Waarden. Hierin zette hij met veel succes de discussie omtrent slavernij binnen de chocolade-industrie op de kaart. Vrij ludiek, door zichzelf schuldig te achten aan het instant houden van die slavernij. Maar ja, wie toen chocolade at, had geen andere keus. Nu 8 jaar later is Teun met Tony's Chocolonely nog altijd hard op weg de chocoladeschappen in de supermarkt 100% slaafvrij te krijgen. En met succes.

Mijn favoriet op dit moment is met zeezout en karamel. Maar wie weet binnenkort wel mijn eigen limited edition die ik in hun chocolab mocht maken. Een super ervaring en een hele eer!  Om deze reep een beetje PipProef te maken, voegde ik er een gezond ingrediënt aan toe. Dit ingrediënt gecombineerd met iets zoets, verstrekt de smaak. Genoeg hints.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dus Rarara welke twee ingrediënten bevatten de middelste "PipFoods" limited edition? Weet jij het antwoord?

En wil je kans maken op 1 van de 10 Tony's Chocolonely repen met zeezout en karamel?

Mail dan vóór 17 november je antwoord, naam en adres naar pipfoods@gmail.com

En hou de week erna je brievenbus goed in de gaten.


 "Enjoy the taste of Slave Free Chocolate"

 

 Mister Kitchen's gevulde speculaas

 
 
 

Ingrediënten


Speculaas

200 gram zelfrijzend bakmeel

100 gram donkerbruine basterdsuiker

¼ tl zout

2 tl speculaaskruiden

140 gram roomboter

1 el melk (indien te droog)

Amandelspijs

200 gram blanke amandelen

200 gram kristalsuiker

schil en sap van 1 citroen

1 ei, losgeklopt

Garnering

1 ei, losgeklopt

10 blanke amandelen

Speculaas

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng deze door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met een koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 el melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat een half uur rusten in de koelkast.

Amandelspijs

Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Voeg de schil en het sap van de citroen en het ei toe en draai tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat ei toe. Pak in in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Garnering

Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak dun met bloem. Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ongeveer 1-1,5 cm. Leg een deeglap op het bakpapier. Bedek met de vulling, maar houdt aan alle kanten 2 cm vrij. Leg de andere deegplak op de vulling. Verdeel de losse amandelen over het deeg, bestrijk met losgeklopt ei en bak hem 30 minuten in de oven. Laat 15 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.