Food Film Festival

Hebben jullie een idee wat er op deze menukaartstaat?

Bergamot? Mostarda? Gebraisseerde vleeskoolrabi? Hollandse melkgeit? Doorgeschoten ui? Normaal gesproken weet ik wel raad met gerechten op de kaart, maar hier begreep ik helemaal niets van. Vond het als foodblogger een beetje suffig om om uitleg te vragen, dus dat was geen optie. Met een onzekere stem en verlegen lach bestelde ik mijn eten. Bang dat ze zouden vragen hoe ik de melkgeit bereid wilde hebben. Of welke wijn ik wilde drinken bij de doorgeschoten ui.

Zo eindigde, afgelopen weekend, mijn eerste werkdag als vrijwilliger tijdens het Food Film Festival. Maar, dat het onbekende juist heel erg leuk kan zijn, bleek toen ik even later zat te smullen van een kleine ronde zure citrusvrucht, de bergamot. En de mostarda, vruchtjes in een zoete siroop met daarin een scherp mosterdextract, zou echt iedereen eens zelf moeten proberen. Te vergelijken met een Engelse chutney, maar dan uit Noord-Italie. Alleen de melkgeit durfde ik echt niet aan.

Het festival zelf was één groot feest. Zo ontdekte ik dat eten, klaargemaakt in één van de vele rijdende keukens, oftewel food trucks, super lekker is. En nog steeds helemaal hot. En dat je bij het snijden van uien, behalve op je vingers, ook goed moet letten op de grootte. Hoe kleiner gesneden, hoe meer smaak ze afgeven. Een tip van de chefkok tijdens zijn workshop, snijtechnieken.

Daarnaast weet ik niet wat ik schokkender vond om te ontdekken. Dat de film, Battling Obesity, laat zien dat in Amerika 1 op de 4 kinderen zwaarlijvig (Obees) is. En daarmee de allergrootste bedreiging op de gezondheidszorg en de veiligheid van het land vormt. Of dat de Amsterdamse Tom ook na de uitzending op de NCRV nog steeds “Raw” eten krijgt van zijn moeder en, as we speak, een groeiachterstand heeft opgelopen van 13 cm.

Tijdens mijn tweede werkdag at ik een heerlijk, puur en simpel bijgerecht. De kok onthulde me zijn recept. En ik onthul het jullie.

Slow Food Tomato

Ingrediënten:
1 kilo rijpe tomaten (liefst biologisch)
1 zoete ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 blikje gepelde tomaten
olijfolie
zeezout en vers gemalen peper

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150°C. Verhit in een pan 1 el olijfolie en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Leg de tomaten in zijn geheel in een ovenschaal en schenk 2 el olijfolie erover. Bestrooi met en klein beetje fijn zeezout. Schep hierop het uien-tomatenmengsel. Laat gedurende 2 uur de tomaten langzaam roosteren in de oven.

Tip: Lekker bij gebakken of gegrild vlees of vis, een stukje brood en een gemengde salade.
Ook het proberen waard. Het beleggen van een bruschetta met twee hele geroosterde tomaten. Bestrooid met Parmezaanse kaas krullen en een scheutje (oude) balsamicoazijn.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.