Tostifabriek

Twee boterhammen, plakje ham & kaas erop, dichtklappen, toasten en happen.

Meer is er voor deze lekker tosti niet nodig. Zou je denken. Dat het toch niet zo simpel is, mag je zelf komen bekijken op het terrein van de Tosti fabriek.

In het havengebied van Amsterdam, op een stuk beton, is er de afgelopen tijd graan gezaaid en zijn er stallen gebouwen voor twee biggen en twee melkkoeien. Terwijl het graan nu langzaam begint te groeien, worden de dieren verzorgd en de koeien dagelijks gemolken. De melk zal om de dag voor verse kaas zorgen. Het graan zal in juli geoogst worden en verwerkt worden tot meel. En in diezelfde maand zijn de varkens groot genoeg om ham van te maken. Alle werkzaamheden, behalve het slachten, vinden plaats op het terrein van de Tosti fabriek. Echt feest is het in september als het meel wordt gebakken tot brood, de kazen en hammen in plakjes worden gesneden en de eerste tosti gegeten kan worden.

Waarom dit project, vraag je je natuurlijk af? Door de hele keten van grondstoffen (graan, varken, koe) tot eindproduct (tosti) naar de stad te halen, willen de initiatiefnemers de Amsterdammers laten ervaren hoeveel kennis, tijd, energie en geduld er zit in een simpel product als een tosti. Mij lijkt het me vooral leuk om met de kinderen dit project te gaan bezoeken. Toch spannend om met eigen ogen te zien wat er allemaal vooraf gaat aan die lekkere knapperige tosti op je bord.

Wil jij de fabriek ook een bezoekje brengen, kijk dan hier.

Dat zoete tosti’s ook heel lekker kunnen zijn, ontdekte ik nadat we na de paasdagen bleven zitten met veel teveel krentenbrood en muesli bollen.

Deze tosti’s maakte wij ermee:

  • 2 sneetjes krentenbrood besmeren met 2 el spijs en beleggen met 1/4 appel gesneden in plakjes en bestrooien met een beetje kaneel.
  • 2 sneetjes krentenbrood beleggen met stukjes chocolade paaseitjes (of hagelslag) en fijngehakte pistachenoten.
  • 2 sneetjes krentenbrood beleggen met plakjes brie en gedroogde abrikozen.
  • muesli bol besmeren met frambozenjam en crunchy pindakaas.
  • muesli bol besmeren met een klein beetje boter en beleggen met 2 plakjes ontbijtspek en 1/4 banaan gesneden in plakjes.
 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.