Walnotenbrood

De week staat voor veel Nederlandse foodbloggers weer in het teken van de “Foodblogswap”. Oftewel; het maken van een recept van andermans foodblog. Lootjes zijn getrokken via ons platform op Facebook om daarna allemaal en mass achter het fornuis te kruipen.

Ik mag deze keer iets maken van Eetlust. En Brendakookt kiest uit de recepten van PipFoods. Els, van Eetlust, houdt van koken voor veel mensen. Met elkaar zitten aan lange tafels en genieten van traditionele gerechten. Of gerechten bereid met internationale ingrediënten, meegenomen van vakantie. Naast haar recepten schrijft ze regelmatig over kookboeken en vind je op haar siteCuli Plaza bijzondere en leuke culishops voor lekkerbekken. Van zulke adresjes krijg je nooit genoeg!

Ik liet even de traditionele recepten voor wat ze zijn en besloot deze keer eens uit mijn comfort zone te treden. Iets maken wat ik nog nooit eerder heb gemaakt en de kans lopen dat het totaal mislukt. Daarom heb ik gekozen voor het maken van een walnotenbrood. Als fan van noten, en zoveel mogelijk home made, de perfecte uitdaging. Het resultaat; een heerlijke geur van warm knapperige brood in de keuken waar de kinderen het nog over hebben. En met dit makkelijke recept een absolute aanrader!

Walnotenbrood

Ingrediënten:
350 gram volkorenmeel
120 gram tarwebloem
1 el lichte basterdsuiker
20 gram verse gist
11/2 tl zout
2,75 dl lauwwarme melk
180 gram gehakte walnoten
50 gram boter

Bereiden:
Smelt de boter tot het bruin wordt, van het vuur halen en af laten koelen. Meng beide soorten meel. suiker en zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Roer de gist in een kommetje romig met de helft van de melk. Giet dit in het kuiltje en voeg vervolgens de resterende melk toe. Giet de afgekoelde boter door een fijnmazig zeefje eveneens in het kuiltje. Roer met je hand de vloeistoffen goed door elkaar en begin dan te kneden. Neem iedere keer wat meel mee vanaf de zijkant en kneed goed tot alles met elkaar vermengd is.
Bebloem je werkplek licht. Haal het deeg uit de kom en kneed nog zo’n 8 minuten tot je een stevig deeg hebt, het zal enigszins vochtig blijven. Maak een bal. Vet een kom lichtjes in met wat neutrale olie, leg de deegbal erin. Dek af met ingevette plasticfolie en laat op een warme plek een uurtje rijzen. In ieder geval tot het in volume is verdubbeld.

Sla na het rijzen het deeg terug op een licht met bloem bestoven werkblad. Maak het plat en strooi er de gehakte noten over. Druk ze in het deeg en rol het op. Weer terug in de kom, plasticfolie er weer overheen en nu een half uurtje op een warme plek laten rijzen.

Beleg je bakplaat met bakpapier. Maak daarna van het deeg twee ballen. Dek ze af met ingevette plasticfolie en laat op de bakplaat nogmaals 45 minuten rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 220 graden. Maak met een scherp mes drie inkepingen in de broden en bak ze zo’n 35 minuten tot ze hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat ze afkoelen op een rooster.

Door Tanja op
Mmmm de geur van vers gebakken brood, een van de lekkerste geuren die er zijn. Mooie foto's plaatste je erbij, het water loopt me in de mond:-) Vraagje, past dit ook in een magnetron-oven of moet ik het in vieren verdelen? Sinds ik geen grote oven meer heb bakte ik geen brood meer :-( En wat is dan de oventijd en dezelfde warmte? Leuk dat jullie op deze manier elkaars recepten proberen en wij er zo ook van meegenieten ;-)

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.