Kinderen aan tafel

Lijkt de avondmaaltijd bij jou thuis op een waar slagveld? Lopen de frustratie hoog op en voel je je meer een politieagent dan een zorgzame ouder? Of heeft jou kind alleen nog maar oog voor het toetje? Kortom, het is duidelijk dat dit niet je meest favoriete moment van de dag is. Tijd dus voor een paar handige tips om zonder problemen je kind aan tafel te laten eten. En jezelf wat meer rust te geven.

1. Vaste eettijden

Zorg voor vaste tijden waarop jullie zowel de tussendoortjes als de drie hoofdmaaltijden eten. Wanneer je lichaam gewend is aan vaste tijden, krijg je vanzelf een hongergevoel. Als je kind aan tafel niet wil eten, ruim je de tafel af. Dat eetmoment is dan voorbij en je kind krijgt bij de volgende maaltijd weer de gelegenheid. Je zult zien dat dit vrij snel werkt. 

2. Spelenderwijs

Geef kinderen, hoe klein ook, een stuk gekookte groeten, verse mango of avocado in hun hand. Laat ze wennen aan de structuur op een speelse manier. Prikkel de zintuigen, zodat ze niet geremd worden in hun ontdekking. En laat het pureren zo veel mogelijk achterwege. Ze zullen daardoor later meer moeite hebben met de vaste structuur en de smaak van het voedingsmiddel. 

3. Samen

Ga vaak samen boodschappen doen of samen koken. Laat jonge kinderen groenten wassen. Roeren in de pan en dingen aangeven uit de ijskast is vaak ook al genoeg. Heb je hier minder geduld voor, laat ze dan de tafel dekken. Kortom, maak er een gezamenlijk iets van. Zo voelt jouw kind zich erbij betrokken en wordt eten leuk gemaakt. 

4. Kleuren

Laat het eten er vooral ook lekker uit zien. Jonge kinderen vinden andere vormen vaak leuk. Ga dan aan de slag met koekvormpjes, sjablonen of gewoon met een mesje. Kies ook voor veel verschillende kleuren op je bord. Het oog wil ten slotte ook wat. Voordeel van zo'n kleurenpalet is, dat elke kleur zijn eigen unieke voedingsstoffen bevat. 

5. Wees mild

Tot slot is de sfeer aan tafel net zo belangrijk als wat er gegeten wordt. Dwing je kinderen dus niet om bepaald eten op te eten, want ze zullen er alleen maar minder door gaan eten. Ieder kind heeft wel eens een periode waarin het wat slechter eet. Blijf gewoon proberen.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.