Nasirolletjes met pindasaus

Onze keuken was afgelopen week het domein van de kinderen geworden. Voor hun één groot feest. Voor mij zo nu en dan een keuken die verdacht veel leek op een slagveld. Slechts één keer kwam de verbanddoos eraan te pas.

Ter inspiratie werd er driftig gebladerd in hun nieuwe kinderkookboek “Lekker opscheppen”, van Karin Luiten. Laatst gekocht tijdens één van haar lezingen. Deze keer vertelde ze hoe het haar, als enige Nederlandse foodblogger, gelukt was om er ook echt haar beroep van te maken. Inmiddels is ze bekend als columnist voor Trouw, heeft tig kookboeken geschreven en is nog steeds heel actief op haar site Koken met Karin.

Zelf is ze een voorstander van koken zonder pakjes en zakjes en wil ze iedereen laten zien hoe makkelijk en lekkerder dit is. Dat is absoluut gelukt in “Lekker opscheppen”. Na een hele lange onderhandeling bereikte de kinderen een consensus over wat er gekookt zou worden uit dit boek. De één wilde geen vlees, de andere persé wel en pasta moest er zeker gegeten worden. Zo stond er op ons kindermenu deze week: nasirolletjes met pindasaus & knakworstpasta uit de oven. En of dat lekker opscheppen was.

Nasirolletjes met pindasaus

Ingrediënten (4 pers):
400 gr gare rijst
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1/2 witte kool, gesneden in dunne reepjes
4 worteltjes, gesneden in dunne rondjes
5 el ketjap
1/2 el sambal
3 eieren
2 bananen
1 krop sla
4 el plantaardige olie
kroepoek voor erbij

Pindasaus
1/2 pot pindakaas
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 tl sambal
2 el ketjap
2 el plantaardige olie

Bereiden:
Pindasaus
Bereid eerst de pindasaus. Verhit 2 el olie. Voeg knoflook en sambal toe. Roer 2 min goed door. Voeg de pindakaas toe en roer tot een gladde saus. Voeg vervolgens 2 el ketjap toe en verwarm alles al roerende. Te dik? Verdun met een scheutje melk. Houd de saus op laag vuur warm.

Was daarna de slablaadjes één voor één schoon en maak goed droog. Hou ze wel heel.

Nasi
Klop nu de eieren alvast los in een kommetje met wat zout en peper. Verhit 2 el olie in een wok op hoog vuur. Doe de ui en knoflook erbij en schep alles een paar tellen om. Doe de groeten erbij en blijf alles omscheppen tot de groenten zacht begint te worden. Schep er dan de sambal en ketjap door. Schuif de groeten een beetje opzij en giet de losgeklopte eieren in de wok. Roer met een pollepel tot het ei begint te stollen. Doe dan de gare rijst erbij en roer nog een paar minuten tot alles goed warm is. Zet het vuur uit.

Bananen
Snij de bananen in de lengte doormidden en dan in de breedte zodat je 8 platte stukjes hebt. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bananen op vrij hoog vuur tot ze zacht en bruin zijn, halverwege omdraaien.

Serveer rijst, slabladeren, bananen en saus in aparte schalen op tafel. Plus een schaal voor de kroepoek.

Hoe eet je dit? 1 slablaadje in de hand, flinke lepel nasi erop, lepeltje pindasaus erover en oprollen maar.


Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.