Kratje gezond

Schorseneren, rode kool, knolselderij, witlof, Chinese kool, spruitjes, aardappels, pruimenjam met kaneel, appels en peren en boerenyoghurt. Oh ja, en ook nog een ambachtelijk brood om zelf af te bakken. Dit is de inhoud van ons Streekmolen krat van deze week. Eerlijke producten van de boer bij je thuis gebracht. Lokaal gegroeid en dus vers. En zo veel mogelijk volgens het seizoen. Helemaal iets voor ons. Was dus direct verkocht toen er vorige week een vertegenwoordiger van Streekmolen bij ons op de stoep stond. Ondanks dat hij mij niet kon vertellen wat het verschil is tussen eerlijke producten van de boer en biologische producten van de boer. Maar alles wat lokaal is support ik sowieso.

Bij het krat horen ook 8 recepten. Gelukkig, want ik moet eerlijk bekennen dat ik ook even niet zo snel weet welke maaltijden ik in elkaar kan flansen met dit krat. Ja, een goed gevulde groetensoep met brood en yoghurt met pruimenjam toe. Ben dan wel in één dag door het krat heen. Is ook een beetje jammer. Je kunt trouwens kiezen voor het vlees/vis krat of de vegetarische variant. Wij kozen de vegetarische. Deze keer met vegetarische kipreepjes. Nooit eerder aangedurfd. Maar moet er nu natuurlijk wel aan geloven.

Na een studie gemaakt te hebben van de vergeten groenten staat bij ons deze week o.a. op het menu een tarte tatin van witlof en aardappels, roergebakken spruitjes met macadamia noten, salade van knolselderij, Chinese kool, appel en noten aangemaakt met een yoghurtdressing en een hangop met pruimenjam en kaneel. Uit de recepten van de Streekmolen koos ik de schorsenerenroomsoep met croutons. Erg lekker en zeker het proberen waard.

Schorsenerenroomsoep

 

Ingrediënten (2 pers.):

350 gram schorseneren

2 boterhammen

500 milliliter (kippen)bouillon

125 milliliter slagroom amandelschaafsel

scheutje olijfolie

peper & zout

 

Bereiden

Warm een halve liter bouillon op in een pan. Maak de schorseneren schoon en snijd ze in plakjes. Kook de schorseneren in de bouillon tot ze zacht zijn. Verwijder de korsten van het brood. Snijd mooie langwerpige stroken brood van ongeveer een centimeter breed. Verwarm olie in een koekenpan. Bak van het brood croutons en bak ze aan beide kanten bruin. Leg de gebakken croutons op een stuk keukenpapier zodat ze minder vet worden.

Rooster in een koekenpan amandelschaafsel tot het een licht bruine kleur heeft.

Pureer de schorseneren in de bouillon met een staafmixer. Haal de pan van het vuur en klop met een garde de slagroom erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Giet de schorsenerensoep in kopjes en steek de langwerpige crouton erin. Strooi in elk kopje wat amandelschaafsel als garnering. Eet smakelijk!

Tip: ook leuk om zo'n krat als cadeau te laten bezorgen bij iemand. Weer eens iets anders.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.