Bananenbrood met amandelpasta

Hero's! Onze mannen en vrouwen in Sotsji. Natuurlijk vanwege hun prestaties. Maar ook, omdat ik las dat ze vaak al 4 jaar van te voren beginnen met hun voorbereiding. Ik vind mijn voorbereiding van 3 maanden voor een plaatselijke loop al ellenlang duren. En dan let ik nog niet eens zo extreem op wat ik eet en hoeveel uur ik slaap.

Zouden ze eigenlijk na de spelen alle remmen losgooien? Drank, ongezond eten en losgaan in Holland Heinekenhuis? Gewoon voor eventjes. Who knows? Maar zo ver zijn ze nog niet. Er moet nog gepresteerd worden. En daar hoort de juiste voeding bij. Voor onze sporters betekent dat zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen, een goede balans tussen eiwitten en koolhydraten en veel aandacht voor deze vitamines en mineralen.

 

Belangrijke sport vitamines en mineralen


Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de spieropbouw en vermindert het risico op botbreuken. Niet onbelangrijk dus voor schaatsers en skiërs. We halen dit, behalve uit eieren en vette vis, ook uit zonlicht. Extra fijn dus dat zonnetje in Sotsji! 

Magnesium

Magnesium zorgt voor het goed functioneren van de spieren. Sporters met spierkrampen doen er dus goed aan een supplement met extra magnesium te gebruiken. Of gewoon veel groenten, graanproducten, vlees en brood te eten.

Vitamine C

Topsport vraagt nogal wat van het lichaam. Hierdoor kan de weerstand verzwakken. Zaak dus om veel fruit en groenten te eten. Ook, omdat vitamine C spierpijn en spierschade vermindert.

Vitamine B1

Hoe meer je beweegt, hoe groter de behoefte aan vitamine B. Deze heb je nodig voor een goede energiehuishouding. Extra vitamine B1 vermindert ook nog eens vermoeidheidsklachten na de inspanning. Massaal dus aan de noten en de eieren.

Natrium

Sporters transpireren veel. Vooral duursporters. Met als gevolg een tekort aan natrium (zout). Drinken is dan de oplossing. Vooral isotone dranken met koolhydraten en natrium. Liefst zo'n halve liter vocht per uur.

 

En laat nou juist dit juicy & crunchy bananenbrood met amandelpasta al deze vitamines en mineralen bevatten. En mocht jezelf deze dagen vooral sportief aan de buis gekluisterd zijn, is dit brood ook niet zo'n gek alternatief voor chips en koeken. Op naar nog meer goud!

 

Bananenbrood 

Ingrediënten (10 plakjes)

140 gr tarwebloem

100 gr zelfrijzend bakmeel

2 tl bakpoeder

3 rijpe bananen, fijngeprakt

4 el rijststroop

3 eieren, losgeklopt

150 gr yoghurt

30 gr walnoten, fijngehakt

snufje zout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Meng de bloem, het zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder met een snufje zout. Meng in een andere kom de bananen, rijststroop en de eieren met de yoghurt. Vermeng nu alle ingrediënten tot één beslag. Schenk het beslag in het cakeblik en garneer de bovenkant met de fijngehakte walnoten. Bak het brood gedurende 70 min in de oven. 

Amandelpasta

Ingrediënten

100 gr blanke amandelen

4 el rijststroop

3 el water

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190°C. Verdeel de amandelen op een, met bakpapier bekleed, bakblik en roosters deze 10 min in de oven. Mix de amandelen gedurende 5 min in een blender zeer fijn. Hoe langer je de amandelen mixt, hoe meer olie eruit de noten vrijkomt en hoe gladder de massa wordt. Voeg nu de rijststroop toe en mix nog eens 5 min. Voeg tot slot het water toe en mix nog 3 min. Het mengels lijkt nu een beetje op amandelspijs. Wil je liever een zachtere pasta, dan kun je nog wat water toevoegen.

Besmeer dan een nog warme plak bananenbrood met een dikke laag amandelpasta. Of met pindakaas, zelfgemaakte jam, gesmolten pure chocolade.......

 

Door Antoinet op
Vandaag heb ik dit allebei gemaakt. Bij gebrek aan zelfrijzend bakmeel meer tarwebloem genomen met wat extra bakpoeder. En ahornsiroop ipv rijststroop.
Maar het resultaat is overheerlijk!
Bedankt
Door Patricia op
Hi Maura, Dank voor je super enthousiaste reactie. Leuk! Het is ook echt yummie en zo makkelijk te maken. Neem het ook vaak mee voor onderweg.
Door Patricia op
Antionet, oops vergeten aan te passen. Ik had het recept eerst gemaakt met een mengsel van bicarbonaat en bakpoeder, omdat ik niet zeker wist of het deeg genoeg zou rijzen met al die bananen. Bicarbonaat gebruiken ze vaak in de Engelse keuken, maar is hier niet heel makkelijk verkrijgbaar.

Maar dat rijzen bleek geen probleem. Dus ben ik in het recept uitgegaan van 2 tl bakpoeder. Wel zo makkelijk verkrijgbaar hier.
Door Antoinet op
Lijkt me erg lekker zeg.
Een vraagje:
Bij bereiding staat bicarbonaat, maar bij ingrediënten niet. Wat is dat en hoeveel is er van nodig?
Door Maura - YLThttp://yellowlemontreeblog.com op - http://yellowlemontreeblog.com
WOA! Wat klinkt dit lekker. Echt serieus het lekkerst klinkende recept dat ik deze week voorbij heb zien komen, wauw. Ik ga het even bewaren en snel ook zoiets proberen :)
Door Patricia op
Hoi Linda, :-) je kunt ook speltbloem gebruiken. Of amandelmeel. Maar als je het liefst gluten vermijd, dan is dit brood niet geschikt.
Door Linda op
Wauw, ziet er mooi uit! Kan ik de tarwebloem ook vervangen door een soort bloem zonder gluten?

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.