Christmas crackers

Met Kerst in het vooruitzicht, breekt de periode van overvolle boodschappenkarretjes en overdadige gerechten aan. Vooral veel en niet altijd even gezond. Best raar eigenlijk, dat omdat het Kerst is, bij velen de remmen losgaan. Om vervolgens na de feestdagen weer op rantsoen te moeten.

Ook voor mij staat Kerst in het teken van eten. Lekker eten, uitgebreid tafelen en bijzondere gerechten. Draai inmiddels overuren in de keuken en vooral menu’s beheersen mijn gedachten. Alleen wel op een andere manier dan vroeger. Toen ik minder bewust omging met eten. Nu wil ik vooral genieten van gerechten die een plaatje vormen op mijn bord, maar ook nog eens voedzaam en duurzaam zijn. Zonder afbreuk te doen aan de smaak. En zonder dat papperige gevoel na het eten.

Daarom kies ik dit jaar vooral veel natuurlijke en plantaardige producten. Zoals bijvoorbeeld quinoa, dat nog altijd gezien wordt als de potentiële voedingsbron voor toekomstige generaties. Want, wat eten we als er zoveel mensen op de wereld zijn, dat we niet langer allemaal gevoed kunnen worden met dierlijke voedingsmiddelen? Mooi toch, om met Kerst even bij stil te staan? En een ander bijkomend voordeel van quinoa is dat het boordevol eiwitten en vezels zit. Hierdoor heb je dus snel een voldaan gevoel en eet je vast minder van dat goddelijke Kersttoetje.

Vandaag eetbare Christmas crackers. Gemaakt van quinoa. Voor bij het Kerstontbijt. Bij een kaasplankje. Of, verpakt in cellofaan en met een mooi lint, weer eens een ander Kerstkado.

Christmas crackers

 

Ingrediënten (ca 20 stuks):
50 gr quinoameel
50 gr havervlokken
75 gr zemelen
60 gr sesamzaadjes
30 gr lijnzaad
60 gr gemengde zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten)
1 tl zout

 

Bereiden
Meng alle ingrediënten. Voeg 350 ml water toe en laat 30 min. wellen. Verwarm de oven voor op 175° C. Bakblik bekleden met bakpapier. Deeg in een zeer dunne laag aanbrengen op het bakblik. Hoe dunner hoe krokanter de crackers worden. Snij het deeg met een mes of pizzaroller in gelijke delen. Bak de crackers gedurende 45 min. in de oven. Open om de 15 min de ovendeur om wat warmte te laten ontsnappen. Verlaag na 45 min. de oven temperatuur naar 100° C en bak de crackers nog eens 30 min. Knäckebröd goed laten afkoelen. Luchtdicht verpakt zijn de crackers minstens 1 maand houdbaar.

 

De komende weken deel ik hier mijn Kerstmenu met jullie. Zijn er allerlei kado’s te winnen. En komen ook Homemade kado’s aan bod. Kijken dus!

Door Patricia op
Hi Margot,

Je kunt de zemelen ook vervangen door havermout.
Door Margot op
Ik ben niet echt fan van zemelen. Kan ik hiervoor in de plaats iets anders gebruiken?

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.