Eiercakejes

Hoeveel eieren per week mag je eten, wil je jezelf niet in gevaar brengen?

Tegenwoordig moet je je helemaal verdiepen in voedingsonderwerpen, om te weten of je nog wel goed bezig bent. Althans, zo ervaar ik dat. Als je "hoeveel eieren per week" googled, krijg je tig hits. 

Ik ben nog van de oude leerschool; max. 2 eieren per week. Tenminste als je cholesterol je lief is. Nu, blijkt al jaren dat die theorie verouderd is. Zonder er een heel medisch verhaal van te maken, komt het er op neer dat ons lichaam zelf de belangrijkste producent van cholesterol is. Dus of ons eten veel of weinig cholesterol bevat, bepaalt niet zozeer onze cholesterolwaarde. Enkele eieren per week kunnen dus geen kwaad. Enkele, blijft natuurlijk nog wat aan de vage kant, maar tussen de 3-5 per week, vormt geen gevaar. In Amerika en Engeland mag je zelfs 1 ei per dag eten.

Wie het in deze tijd helemaal goed wil doen, eet alleen het eiwit. In de vorm van een omelet; de Skinny white omelet. Zo'n omelet bevat zoveel eiwitten, dat je met gemak een paar kilo boven je hoofd tilt. Minpuntje is wel, dat het op smaak brengen van zo'n omelet  wat creativiteit in de keuken vraagt. Met veel verse kruiden, bosui, zout en peper lukt het vaak wel.

Vandaag een lekker en simpel eiergerecht. Als lekkere snack tussendoor, voor tijdens de lunch of als hapje bij een drankje. Bereid in een springvorm, tover je dit recept zelfs om tot een lekker hoofdgerecht. En ook een recept om eindeloos mee te variëren.

Eiercakejes met parmezaanse kaas, citroen en peterselie

Ingrediënten (12 stuks):

5 eieren

sap en rasp van 1 citroen

2 el geraspte parmezaanse kaas

zout en versgemalen peper

verse peterselie, fijngesneden

 

Benodigdheden:

papieren muffin vormpjes

muffin bakblik

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Zet een muffin bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een muffin bakblik gebruikt blijven de eiercakejes beter in vorm tijdens het bakproces. Het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Vul de vormpjes tot 2/3 van de rand met het eiermengsel. Plaats in de oven. Haal de eiercakejes uit de oven als de bovenkant helemaal droog is. Dit hangt af van de grote van de bakvormpjes, maar zal na ca. 20 min. zijn.

 

Tip: voeg aan het eiermengsel eens het volgende toe

  • garnalen en verse chilipeper
  • blauwe kaas. Daarbij een perencompote
  • doperwten met verse munt
  • rode ui met verse koriander
  • rauwe ham en kleine stukjes groene asperges
  • zalmsnippers met verse dille



Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.