Freekeh met cranberry's en pistachenoten

Hoewel we nog midden in de quinoa-hype zitten, staat er al een andere rising star te trappelen om zijn entree te maken in de wereld van uitheemse granen. Freekeh, oftewel gebroken tarwekorrels met een lichte rokerige en nootachtige smaak, afkomstig uit het Midden-Oosten. En wederom een ideale vervanger voor pasta, rijst en brood door de hoge hoeveelheden eiwit, vezels en lage glycemische index (de mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt). Ze bevatten alleen wel gluten.

Toen ik freekeh voor het eerst at, nog niet zo lang geleden, was ik meteen verkocht. Dit mooie groenachtige korreltje heeft namelijk zo super veel smaak en je gebruikt het op dezelfde manier als spelt, bulgur en quinoa. Je kan er echt alle kanten mee op. Zo geven ze burgers een compacte structuur, salades een knapperige bite en maken ze risotto extra spannend. En sinds kort maken ze van mijn ontbijt een feest!

De avond van tevoren kook ik de freekeh al. En dan begint 's ochtends het experimenteren. Zo blijkt freekeh met amandelmelk, gedroogde pruimen, munt en peer top te zijn. En met gebakken banaan, kaneel en honing. Maar met crunchy cranberry's en pistachenoten is mijn absolute favoriet op dit moment. Want, behalve de freekeh, maak ik ook het notenmengsel de dag ervoor. Zo bespaar ik 's ochtends veel tijd en heb ik in een handomdraai een super voedzaam ontbijt. Ook iets voor jou?

Freekeh met crunchy cranberry's en pistachenoten

Ingrediënten (4 pers)

150 gr freekeh (Artisan*)

500 gr Griekse yoghurt

100 gr cranberry's

100 gr ongezouten pistachenoten

1 el kokosolie

3 el rijststroop

25 gr geraspte kokos

snufje kaneelpoeder

 

* Te koop bij de supermarkt, of Turkse en Marokkaanse winkel 

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150° C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de kokosolie samen met de rijststroop in een pan op het vuur. Roer hier de cranberry's, pistachenoten en geraspte kokos door heen. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bakplaat en rooster alles 25 min in de oven totdat het lekker crunchy is geworden. Laat even afkoelen.

Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat even afkoelen voor gebruik. Meng 3 el gekookte freekeh met een paar eetlepels Griekse yoghurt en wat kaneelpoeder naar smaak. Garneer de pap met de geroosterde cranberry's en pistachenoten.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.