foto.jpg

Quinoa met peer en noten

Het bericht dat ontbijten belangrijk is, heeft jullie vast wel eens bereikt. Laatst via mijn blog of op een andere manier. Je spijsvertering op gang brengen, je beter kunnen concentreren, ontspannen de dag beginnen en minder kans op aankomen.

Klopt allemaal, alleen dat laatste klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Maar zit, volgens een recent onderzoek, vooral tussen onze oren. Want, zo toont het onderzoek aan, “we weten dat mensen die hun ontbijt overslaan vaker overgewicht hebben, maar we weten niet of het overslaan van het ontbijt hun gewicht verhoogt”. Zou je dat eigenlijk wel kunnen onderzoeken? Ook is nooit echt onderzocht wat er zou gebeuren als je ontbijters laat stoppen met ontbijten. Gaan die dan binnen de kortste keren kogeltje rond door het leven? Kortom, conclusies met veel vraagtekens. Zoals heel vaak in de wereld van voeding.

Als je niet wilt aankomen, is het volgens mij veel belangrijker dat je kiest voor regelmaat, variatie en vooral voor “gezondheidsproof”. En dan natuurlijk niet alleen bij je ontbijt.

  1. Regelmaat in je eetpatroon zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel. Als je te lang niet eet dan zakt je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel onstabiel is, slaat je lichaam meer vet op dan wanneer je een stabiel bloedsuikergehalte hebt. Vaker eten op een dag resulteert uiteindelijk in minder vetopslag en een hogere vetverbranding.
  2. Variatie houdt het ook op de lange duur lekker en leuk en voorziet in alle benodigde voedingsstoffen.
  3. Gezondheidsproof spreekt voor zich.

Dit ontbijt is beregezond en zeker een variatie op de boterham met kaas. Goed begin dus van een herfstachtige dag. Enjoy!

 

Quinoa met gedroogde pruimen, munt en peren

Ingrediënten (2 pers.):
400 ml amandelmelk (of sojamelk, rijstemelk, havermelk)
200 gr quinoa (of couscous)
100 gr gedroogde pruimen, ontpit
1 peer, gesneden in blokjes
100 gr hazelnoten, geroosterd
20 ml rijststroop (of dadelstroop)
30 blaadjes verse munt, gesneden
kaneelpoeder
4 el zonnebloemolie (of kokosolie)
1/2 tl zout

Bereiden:
Verhit 2 el olie in een pan. Voeg de quinoa toe en roer gedurende 2 à 3 min. Meng de melk met de rijststroop en het zout. Voeg dit toe aan de quinoa. Breng het geheel aan de kook en laat de quinoa gedurende 15 min op een laag vuur pruttelen met de deksel op de pan. Snij de pruimen in reepjes en bak de peren in 1 el olie gedurende 1 min. Voeg de pruimen, de peren en de roosterde hazelnoten toe aan de quinoa. Garneer met verse munt en een beetje kaneelpoeder.

Tip: als je ‘s ochtends niet genoeg tijd hebt, kun je de quinoa de avond van tevoren al klaar maken. Rooster dan meteen ook de hazelnoten. Bak ‘s ochtends alleen nog even de blokjes peer en voeg de gesneden pruimen, munt en kaneel toe. Wil je liever warme quinoa? Verwarm de quinoa dan nog even ca. 1 min op vol vermogen in de magnetron.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.