Christmas Dessert

Na drie heerlijke gangen (Pip's Christmas Starters & Dinner) is het tijd voor het leukste gedeelte van het Kerstdiner. Tenminste voor mijzelf, want ik geniet het meest van zoet. En ik vind het stiekem altijd wel weer heel lekker als het hoofdgerecht geweest is. Daarna kies ik altijd voor gerechten die vooraf klaargemaakt kunnen worden. Dan moet ik alleen nog de borden mooi opmaken. En dat vind ik het allerleukste aan koken. Dat het plaatje, zoals dat in me hoofd zit, er in het echt uit komt te zien. 

Deze twee nagerechten kunnen ook zo goed als helemaal vooraf klaargemaakt worden. De notenrol wordt zelfs lekkerder als je deze een paar dagen van tevoren maakt.

De taart bereid je de zelfde dag. Alleen bak je deze pas één uur voordat je het wil serveren in de oven. Zo blijft de bodem knapperig en is de taart nog een beetje warm. En dat, met een bolletje langzaam smeltend ijs erop, maakt Pip's Christmas Dinner compleet.

 

 

Tarte tartin van Kaki met Kardemomijs

 

Ingrediënten (8 pers)

6 kaki's

300 gr suiker

4 plakjes bladerdeeg, ontdooit

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170°C. Verhit de suiker op matig vuur in een pan met dikke bodem. Roer regelmatig. Schil ondertussen de kaki's en snij in achten. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en vorm er met een deegroller een dunne lap van. Het suikermengsel is klaar zodra het bruin en vloeibaar is geworden. Vet een taartvorm met doorsnede 24ø cm in met olie. Verdeel hierin de kaki stukken. Schenk de gekarameliseerde suiker erover en bedek met het bladerdeeg. Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg. Bak de tarte tartin 45 min in de oven. Keer de taart direct om als deze uit de oven komt. Laat de taart iets afkoelen voor je hem eet.


Kardemomijs

Ingrediënten

500 ml vanille roomijs

2 tl gemalen kardemom

2 tl gemalen speculaaskruiden

Bereiden

Laat het roomijs buiten de vriezer zacht worden. Meng hierdoor de kruiden en vries het ijs weer in. Haal 10 min. voor gebruik het ijs er even uit.

Notenrol met zuidvruchten en kaas


Ingrediënten (30 plakjes)

150 gr gedroogde vijgen

200 gr gewelde abrikozen

100 gr walnoten

100 gr pecannoten                                                                         

110 gr pistachenoten

100 gr amandelen

1 tl zeezout


Bereiden

Maal de vijgen en de abrikozen in een keukenmachine tot een grof samenhangend mengsel.

Voeg alle ingrediënten toe plus de zeezout en maal nog kort tot een stevig deeg ontstaat.

Schep dit op een vel bakpapier en vorm er een niet te dikke rol van.

Rol die in op en draai de uiteinde vast. Bewaar voor gebruik ca. 2 uur in de ijskast.

Snijd er plakjes van en serveer die met een kaasplankje en druiven.

Tip: liever andere noten? Geen punt. Kies welke jij het lekkerst vindt.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.