Fair toetje

Even serieus en dan een lekker toetje.

Stel. Vanaf morgen koopt niemand meer oneerlijke handel. Alleen nog Fairtrade bananen, slaafvrije chocolade, eerlijke koffie, etc. Een utopie? Betekent dat dan het einde van slechte arbeidsomstandigheden, inkomensonzekerheid en slechte sociale voorzieningen in de armere landen? Dus betere leefomstandigheden voor iedereen? Rijkt onze westerse invloed zo ver? Of betekent het vooral grote verliezen voor de multinationals om ons heen? Die nooit eerder uit zichzelf stil stonden bij dit soort issues.

Een hele ingewikkelde discussie, waarop ik de antwoorden niet weet. Maar Teun van de Keuken en de oprichters van Max Havelaar moeten daar anders over gedacht hebben. Teun die in 2005 namens de Keuringsdienst van Waarden de slavernij binnen de chocolade industrie op de kaart zette. En vervolgens met Tony's Chocolonely hard op weg is de chocoladeschappen in de supermarkt 100% slaafvrij te krijgen. Ook de Max Havelaar stichting kreeg het als eerste voor elkaar "eerlijke" bananen op de markt te brengen. Eerlijk, dus met goede lonen, rechten en gezondheidsvoorzieningen van de plukkers. Inmiddels zijn bij ons 1 op de 6 bananen fair.

Wat een lef. Lef om je hoofd boven de plantages uit te steken om het leven van anderen te verbeteren. Zelf ben ik geen wereldverbeteraar, maar dit inspireert me. Een klein verschil; ik koop mijn fruit aan de deur. Van een plaatselijke boer die het moeilijk heeft zich te handhaven in een markt die gedomineerd wordt door grote bedrijven. Bedrijven die nog altijd voor ons bepalen wat goede producten zijn. Mijn Fairtrade bananen gaan dus van boer tot boer. Met tussenkomst van eerlijke instanties. En dat geeft mij een goed gevoel.

Net zo'n goed gevoel als tijdens het consumeren van eerlijke producten. Waarom kiezen voor producten met ingrediënten waarvan je de oorsprong nauwelijks kunt achterhalen? Weten wat je echt eet. Dat is van belang. En eigenlijk is daarmee de cirkel rond. Want hoe hard bedrijven met een maatschappelijke missie ook aan de weg timmeren, zonder ons "de consument" behalen ze hun doel niet. Als wij niet zelf onze verantwoordelijkheid nemen, zullen boeren en hun families aan de andere kant van de wereld nooit die betere leefomstandigheden krijgen. Sta dus de volgende keer tijdens het boodschappen doen even stil bij wat je koopt. En verlaat de winkel met een goed gevoel.

Zo... en dan nu van de plantage weer de keuken in. Maar dan wel fair. Enjoy!

Bananenijs met cacao nibs


 

Ingrediënten (2 pers.):

2 Fairtrade bananen
50 ml amandelmelk
handje rauwe cacao nibs

 

Bereiden:
Pel de bananen en snij in stukken van 1 à 2 cm. Laat de bananenstukjes gedurende 2 uur hard worden in de diepvries. Haal ze 10 min. voor gebruik uit de diepvries. Doe de amandelmelk samen met de bananen in een blender. Mix ca. 1 min. Serveer het ijs direct en garneer met de cacao nibs.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.