Bloemkooltortilla

Mijn bucketlist puilt uit! Met bloemkoolrecepten. I know, klinkt niet echt aantrekkelijk. Maar overal om me heen zie, hoor, ruik en proef ik bloemkool. Wij kennen deze oersaaie groente vooral met een papje. Of in een hele gekke bui heb je hem misschien weleens verwerkt in een salade. Maar that’s it.

Nou, hold your horses! Want wat dacht je van bloemkoolcurrywijn, bloemkoolpizza en bloemkooltortilla’s? En met een hele simpele handeling in de keukenmachine vermorzel je bloemkool tot couscous of rijst. Je kunt zelfs je vertrouwde Hollandse aardappelpuree vervangen door gekookte bloemkool te mengen met gepureerde witte bonen. Wat raapstelen erdoor. Beetje jus. En niemand die het merkt.

Na het lezen over al deze bizarre bereidingen, moest ik zelf wel op onderzoek uitgaan. Eerst de bloemkooltabouleh van Janneke Vreugdenhil uit I love groente. Een topper! En het vermalen van bloemkool is een heel leuk klusje. Daarna verwerkte ik bloemkool in een smoothie met banaan, dadels en blauwe bessen. Ook niet zo verkeerd. Maar de bloemkooltortilla’s bleken de grootste verrassing van dit experimenteel koken. Enige nadeel is stank in je hele huis. En klein zijn ze wel iets lekkerder dan groot. Maar oordeel zelf!

Ga nu trouwens op broccoli experiment en mochten daar culinaire hoogstandjes uitkomen, meld ik me weer bij jullie. In de tussentijd is dit broccoli gerecht ook helemaal niet verkeerd.

Bloemkooltortilla’s met groente & parmezaanse kaas

Ingrediënten (6 stuks)

1 bloemkool

4 eieren

3 el pesto

100 gr geraspte parmezaanse kaas

1/2 zak rucola

200 gr bimi, gekookt

200 gr champignonplakjes, gebakken

zout en versgemalen peper

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de bloemkool fijn met de keukenmachine totdat je een korrelige structuur hebt. Kook de fijngemalen bloemkool 5 min in warm water. Giet de bloemkool af en zorg ervoor dat zo veel mogelijk water uit de bloemkool verdwijnt. Voeg nu zout, peper, 1 ei en 3 eiwitten toe en vermeng alles goed.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en vet dit goed in met olie. Schep een klein beetje van het bloemkoolbeslag op het bakpapier en spreid met een lepel uit tot een rondje. Bak vervolgens 15 min in de oven. Haal uit de oven en draai de bloemkooltortilla’s voorzichtig met een spatel om. Bak nog eens 10 minuten in de oven. Je kunt de tortilla’s nu nog even met een beetje olie bakken in de pan, voor een extra knapperige bite.

Besmeer tot slot elke tortilla met een beetje pesto en beleg met de groente. Garneer met lekker veel parmezaanse kaas.

Door Tanja op
Ik ben dol op bloemkool en vind het een groente die bijna overal bij past. Ik wok hem vaak met bv Indonesische of Indiase kruiden. In de Indonesische keuken word bloemkool vaak gebruikt. Maar ook de Hollandse manier met een sausje is heerlijk! Deze nieuwe manier van verwerken lijkt me ook heel lekker en ik ga de bloemkooltortilla's zeker maken!

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.