Burger Party

Summer Food Party

Nu juli is begonnen, verklaar ik daarmee ook het partyseizoen voor geopend. Lange zwoele zomerse avonden. Vrolijke mensen. Bijkletsen. Een verkoelende Hugo. En waanzinnige gerechten met veel kleur, smaak en frisse seizoen ingrediënten. Heerlijk vooruitzicht!

Helemaal anno 2014, want dé foodtrend is nog steeds sharing en caring. Oftewel, met elkaar verschillende gerechten delen die met liefde zijn bereid. Gemaakt van producten die het milieu niet al teveel belasten en zonder in te leveren aan kwaliteit. Dat alleen al is reden voor een feestje.

Dus schuif je plantenpotten opzij en kom maar op met die Patio party. Want vandaag zorgt de Burger voor feest! Geen hamburgers, maar verrassende vegaburgers met spannende toppings.

Rule nr.1: serveer alles zoveel mogelijk in aparte schaaltjes. Zo kan iedereen pakken waar hij zelf zin in heeft. En Rule nr.2: om je burger fatsoenlijk te eten, moet je duimen én pinken gebruiken om de bodem van het broodje vast te houden, zo stelde Japanse wetenschappers na 4 maanden vast. De burger pletten, doet volgens hun meer kwaad dan goed. En een beetje mond warming up schijnt ook wonderen te doen. Voortaan dus even je mond een paar keer openen en sluiten voordat je de stapel ingrediënten te lijf gaat.

Komende weken neem ik jullie mee naar nog veel meer Summer Food Parties. So stay tuned ..... and don't miss any invitation!

Wortel sesamburger met wasabicrunch 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingrediënten (4 pers.)

4 harde witte broodjes

aantal slablaadjes naar keuze

hand verse koriander, fijngesneden

1/2 rode ui, in ringen gesneden

4 el wasabidoperwten (of wasabinootjes), fijngestampt

4 el sweet chilisaus

 

 

Ingrediënten wortel sesamburger

375 gr geraspte wortel

200 gr kikkererwten

1/2 ui, gesneden

1 el tahini

1/2 tl gemalen komijn

1/2 ei, losgeklopt

3 el olie

50 gr panko (broodkruim)

rasp van 1/2 citroen

2 el sesamzaadjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten tahinisaus

1 el tahini

150 ml yoghurt

1 el citroensap

snufje chilipoeder

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiden

Snij de broodjes open en verwarm deze enkele minuten onder de grill. Beleg elke broodje met wat blaadjes sla, verse koriander en rode ui ringen. Maak dan de tahinisaus

Tahinisaus bereiden

Meng de yoghurt met tahini, citroensap en chilipoeder. Verdeel wat van de saus over de rode ui. En maak vervolgens de burgers.

Wortel sesamburger bereiden

Mix 125 gr geraspte wortel, de kikkererwten, ui, tahini, ei en komijn in een keukenmachine tot een gladde pasta. Verhit dan de olie in een pan en bak de rest van de geraspte wortel gedurende 8-10 min. tot dat de wortel zacht is. Voeg de wortel toe aan de pasta. En meng goed. Voeg dan de panko, citroenrasp en sesamzaadjes toe. Breng op smaak met zout en peper. Vorm hiervan met je handen 4 burgers. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de burgers 5 min. aan beide kanten knapperig bruin. Leg op elke broodje de burger en verdeel hierover wat sweet chilisaus en wasabicrunch.

Tomatenburger met gegrilde feta en dukkah 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingrediënten (4 pers.)

4 bruine harde broodjes

250 gr feta

handje verse munt, fijngesneden

8 blaadjes rode sla

 

 

Ingrediënten avocadodip

1 avocado

50 gr diepvries doperwten, ontdooid

1/2 el olijfolie

1/2 el limoensap

Ingrediënten tomatenburger 

2 groene tomaten

100 gr panko (broodkruim)

100 gr bloem

1 ei 

 

 

 

Ingrediënten dukkah

1 el sesamzaadjes

1 el komijnzaadjes

1/2 el venkelzaadjes (of korianderzaadjes)

1 el hazelnoten, zonder schil

zeezout

 

 
 

Bereiden

Halveer de feta en snij horizontaal in gelijke plakken. Grill de plakken feta ca 4 min. onder de grill of in een tosti-ijzer. Snij de broodjes open en verwarm deze enkele minuten onder de grill. Beleg elke broodje met 2 blaadjes rode sla, wat verse munt en een plak gegrilde feta. Maak vervolgens de tomatenburger.

Tomatenburger bereiden

Zet de frituurpan alvast aan. Snij de tomaten in 2 dikke plakken. Kluts het ei, strooi de bloem in een kom en doe de panko in een kom. Wentel de plakken tomaat eerst door het ei, dan door de bloem, dan nogmaals door het ei en als laatste door de panko. Frituur de tomatenburgers vervolgens ca 4 min. goudbruin in plantaardige olie. Leg de tomatenburger op de gegrilde feta.

Avocadodip bereiden

Pureer de avocado fijn met een vork. Er mogen nog best wat stukjes inzitten. Dit geeft de dip een extra chuncky bite. Voeg de doperwten, citroensap en olijfolie toe. En breng op smaak met zout en peper. Verdeel wat van dit avocadomengsel over de tomatenburger.

Dukkah bereiden

Rooster de zaadjes en hazelnoten in een pan totdat hun aroma vrij komt. Maak het mengsel nu fijn met een vijzel. Of in de keukenmachine. Breng op smaak met wat zout. En bestrooi de burger tot slot met dit mengsel.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.