Christmas Starter

Het schijnt dat we ook dit jaar met Kerst het liefst kiezen voor kleine lichte gerechten. Dus geen gevulde kalkoenen, grote gebraden en zware Christmas puddings. Maar ook geen haute cuisine hapjes, waarbij we met een lege maag de Kersttafel verlaten en moeite hebben alle smaakcombinaties te achterhalen. We willen weten wat we eten en bereiden de gerechten steeds meer met onbewerkte ingrediënten. Helemaal in lijn met deze trend, is Pip's Christmas Dinner.

Bij ons begint Kerst de 24ste. Dit jaar eerst met een drankje en wat zelf geroosterde en gekruide noten. Geen zware happen, want we moeten nog de hele avond. Daarna vind ik het altijd leuk om eerst te beginnen met een soepje met iets erbij. Maar, behalve leuk, vooral ook makkelijk. Je kunt soep ver van tevoren maken, zodat je niet al aan het begin van de avond gestrest de keuken in moet rennen, terwijl iedereen nog gezellig kletst.

Dit jaar kies ik voor een soep gemaakt van zoete aardappel. Met gemalen komijn en chilipoeder voor een Oosters tintje. De soep is zowel koud als warm lekker. Deze keer ga ik voor warm, met daarbij Bhajis. Deze knapperige uienhapjes, met koriander- en komijnzaadjes, vormen een goeie combi met de soep. Daarna blijven we nog even in Oosterse sferen, met een salade van venkel, gedroogde cranberry's en pistache nootjes. De sumak in de salade zorgt voor het Oosterse tintje. 

Benieuwd naar Pip's Christmas Dinner? Kijk dan hier. En het Christmas Dessert vind je hier.


Zoete aardappelsoep met Bhajis

Ingrediënten

1 kilo zoete aardappels, geschild en in stukken gesneden

1 grote zoete uien, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1,5 liter groentebouillon

2 el olie

3/4 tl gemalen komijn

1/2 tl chilipoeder

zeezout

als garnering: platte peterselie of koriander 

Bereiden

Verhit de olie in een pan. Voeg de ui, knoflook, komijn, chilipoeder en wat zout toe en bak onder af en toe roeren 5 min. tot alles zachtjes is. Voeg de aardappels en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat vervolgens alles 30 min. op een laag vuurtje pruttelen. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Serveer de soep in kleine glaasje en garneer met een blaadje van het verse kruid.

Tip: Je kunt de soep verwarmen, zodra de Bhajis gefrituurd worden. 

 
 
 
 
 

Salade van venkel met cranberry's en pistachenootjes

Ingrediënten (4 pers.):

2 middelgrote venkelknollen

40 gr gedroogde cranberry's

50 gr pistachenootjes, geroosterd

1½ el olijfolie

2 tl sumak, plus extra om te garneren*

sap van 1 citroen

4 el dragonblaadjes

2 el bladpeterselie, grof gesneden

zout en versgemalen peper

 

* sumak kun je kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels

Bereiden

Snij de stelen van de venkelknollen. Hou wat groen (fijngesneden) achter om te garneren. Snij de onderkant van de venkelknol, maar laat voldoende zitten om de plakken bijeen te houden. Snij de venkel overlangs in heel dunne plakken. Een mandoline is hiervoor super handig.

Meng de olijfolie, sumak, citroensap, kruiden met wat zout en peper. Schep de plakken venkel erdoor. Verdeel de venkel met daarop de cranberry's en geroosterde pistachenootjes op de borden. Garneer met wat venkelgroen en serveer direct.

Tip: Je kunt de venkel ook een paar uur van tevoren in dunne plakken snijden. Om verkleuring tegen te gaan, besprenkel je ze licht met een beetje citroensap. De dressing en de geroosterde pistachenootjes kun je ook alvast klaarmaken. Deze salade is lekker in combinatie met warm naanbrood.

 

Door Pipfoods op
Hoi Willemijn, ik zou er niet voor kiezen om de soep in te vriezen. Het wordt dan wat dunner. Maar je kunt de soep zeker drie dagen in de ijskast bewaren
Door Willemijn op
Hoi pip, de soep lijkt me heel lekker. Zou ik die ook nu al kunnen maken en hem dan invriezen?

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.