Groene curry

Als ik een top-10 zou moeten samenstellen met mijn meest favorieten ingrediënten, dan staat kokos onbetwist op 1. Niet de geraspte kokos. Daar heb ik niet zoveel mee. Kokoslikeur trouwens ook niet. Geef mij maar een lekker glas kokoswater of een grote pot kokosolie. Oh ja, en kokoschips zijn bij ons ook niet aan te slepen.

Kokoswater is het vocht in jonge kokosnoten. Behalve dat het super dorstlessend is, bevat het veel mineralen en vitaminen. Geruchten doen de ronde dat dit water goed zou zijn voor ons cholesterol, bloeddruk en immuunsyteem. Daarnaast bevat het 0% vet, in tegenstelling tot kokosmelk. Deze wordt verkregen door het samenpersen van de witte kokos. Echt een ander product dus. Kokoswater is, behalve een ideale sportdrank, ook lekker in smoothies.

Kokosolie is een natuurlijk plantaardig vetproduct, gemaakt van de witte kokos. Naast tal van positieve gezondheidseffecten, wordt deze olie in je lichaam niet opgeslagen als vet. Wel wordt het direct gebruikt voor energie. Natuurlijk allemaal heel leuk, maar ik vind vooral het gebruik heel handig. Zo spat het nooit in de pan. Zelfs niet bij hele hoge temperaturen. Daarom goed te gebruiken als frituurvet. Smelt het heel snel en geeft het net zo'n bruin korstje als bij bakken in boter. Als je wil, kun je het ook gebruiken als bodylotion, handcrème of als oogmake-up reiniger.

Beide producten zijn te koop bij de natuurwinkel en bij sommige supermarkten.  Kokoswater is puur verkrijgbaar of met toegevoegde suikers en smaakjes. Kokosolie is er met een kokosgeur of gewoon als geurloze variant. Zin in vers kokoswater? Ga dan zelf aan de slag met een hamer, schroevendraaier en kokosnoot. Sla een gat in één van de drie ogen, rietje erin en waan je op een tropische eiland.

Echt toeval is het niet, dat ik nu schrijf over kokosnoten. Morgen ga ik mijn ouders opzoeken op een plek waar het stikt van de kokosbomen en waar zij het koude weer van Nederland zoveel mogelijk ontvluchten. Bonaire, waar ik behalve niets doen me helemaal ga verdiepen in de Caribische keuken. Om daarna tropische recepten te kunnen delen met jullie. Het gerecht deze keer is van een ander tropisch continent. Thailand. Ook daar weten ze wel raad met kokosnoten.

Groene Curry

 

Ingrediënten: 
400 ml kokosmelk
3 el groene curry pasta
200 gr. gepelde garnalen
150 ml water
2 el vissaus
1 el suiker
rasp van 1 citroen
100 gr. doperwten
hand vol koriander, grof gesneden
2 takjes Thaise basilicum, fijngesneden
1 kleine rode peper, gesneden in dunne ringen

Bereiden:

Schenk 1/3 van de kokosmelk in warme wok en breng het tegen de kook aan. Voeg de curry pasta toe en roer 2 à 3 min. goed door. Zet het vuur lager en voeg de garnalen toe. Meng in een kom de resterende kokosmelk met het water, de vissaus en de suiker. Voeg hier de gesneden koriander, doperwten en citroenrasp aan toe. Laat alles gedurende 5 min. zachtjes pruttelen. Serveer de curry met gekookte rijst en garneer met rode peper en eventueel Thaise basilicum.

 

Tip: je kunt de garnalen ook vervangen door kipreepjes. Liever een vegetarische variant? Kies dan voor grof gesneden aubergine, courgette en wortel. 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.