Linzensoep met zoete aardappel

Waarom zouden in ons land de bonen zo verre van populair zijn? Terwijl ze juist in veel andere landen vaak een hoofdrol spelen aan tafel. Peas everywhere in Engeland, verwerkt van vegaburgers tot wasabizoutjes. Als tussendoortje kent Azië de Edamame en Portugal de Lupine. Zelfs de pasta eters mixen linzen door hun pasta en smeren bonenpuree op hun bruschetta. Maar de grootste boneneters op deze aardbol zijn wel de Brazilianen. Of toch de inwoners uit het Midden-Oosten?

Genoeg bewijsmateriaal zou je zeggen. Alleen wij willen er gewoon niet aan. Wel de vegetariërs, veganisten en planteneters onder ons, maar niet de grote massa. Daar moet iets aan gedaan worden, moeten ze bij de "Peulenparade" gedacht hebben. Bonen zijn namelijk behalve mega voedzaam ook nog eens heel milieuvriendelijk. 

 Wist je dat bonen:

1. met ruim 15 gr per portie boordevol eiwitten zitten. Goede vleesvervanger dus. En nog goedkoper ook.
2. veel anti-oxidanten, calcium, kalium en magnesium bevatten.
3. ervoor zorgen dat je minder verzadigd vet eet en 33% meer vezels binnen krijgt. Niet verkeerd voor de lijn.
4. vanwege de vele vezels je bloedsuikerspiegel minder beïnvloeden.
5. minder water, land en energie nodig hebben dan vlees om te kunnen groeien. Gevolg, een verminderde CO2 uitstoot.

Ga dus naar de winkel en koop verschillende soorten. Proef, mix, kook, pureer, bak of frituur ze en ontdek de wereld die er dan voor je open gaat. Linzen combineren goed met feta, kindneybonen met avocado, kikkererwten met pompoen en cannellinibonen met tomaat. In het gerecht van vandaag zijn rode linzen verwerkt. Maar op zo'n subtiele manier dat zelfs een beginner overstag zal gaan.

 

Linzensoep met zoete aardappel

Ingrediënten (4 pers.):
2 uien, gesneden
200 gr rode linzen
500 gr zoete aardappel, geschild
800 ml groentenbouillon
1 laurierblaadje
2 el sesamzaden
2 el olijfolie
zout en peper
peterselie, fijngesneden 

Bereiden:

Verhit de olie in een pan. Fruit de ui in de pan en snij de aardappels in plakken. Voeg aardappels, linzen, bouillon en laurier toe en laat 20 min. op laag vuur garen. Voeg daarna de sesamzaden toe. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Garneer tot slot met de peterselie. Lekker met een stuk warm naanbrood erbij.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.