Marokkaanse groentenstoof

Al eerder schreef ik over de rijkdom van de Marokkaanse keuken. Vooral over de heerlijke geuren, kleuren en smaken in hun gerechten. Nu Mark twee weken alleen in een jeep, al zand happend, door de woestijnen van Marokko crost, droom ik over Marokkaans eten. 

Inmiddels is hij ook alweer een tijdje 40. Dus als het alleen hierbij blijft, kan ik er goed mee leven.

Niet voor niets dus dat ik weer wat gezellige Marokkaanse markten en winkels ben afgestruind opzoek naar verse kurkuma, chilipasta, verse munt en oranjebloesemwater.

Zo kunnen we tenminste onze ervaringen nog een beetje delen na terugkomst. 

Omdat Mark een echte vleeseter is, staat niets me nu nog in de weg om een beetje te experimenteren met vegetarische Marokkaanse gerechten. Én met een vegetarisch gerecht zonder een bord bomvol koolhydraten. Een vraag die ik trouwens heel vaak krijg. Hoe eet je als vegetariër lekker en afwisselt zonder dat je meteen terecht komt bij pasta's, aardappels of rijst? Het makkelijkste doe je dit door te kiezen voor bonen, peulvruchten, quinoa, bulgur, granen en noten. Laat nou juist de Marokkaanse keuken veel met deze ingrediënten werken. En dat dat ook heel lekker kan zijn, bewijst dit gerecht.

 

Marokkaanse groetenstoof

Ingrediënten (4 pers.):
2 el olie
1 ui, fijngehakt
4 wortels, klein gesneden
1 rode paprika, klein gesneden
2 teentjes knoflook
1 kleine pompoen, in grove stukken gesneden
200 gr. courgette, in dikke plakken gesneden
1 blikje tomatenstukjes (400 gr.)
2 tl chilipasta
1 tl gemalen kurkuma
250 ml groetenboullion
400 gr. kikkererwten uit blik, uitgelekt
zout en versgemalen peper
verse munt, fijngesneden

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui gedurende 5 min. Voeg wortel, paprika, knoflook, pompoen en tomaten toe. Goed doorroeren en chilipasta en kurkuma toevoegen. Vervolgens voeg je de bouillon toe en brengt het geheel op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook. Doe de inhoud van de pan voorzichtig over in een ovenschaal. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Laat de groeten gedurende 25 min. zacht en gaar worden in de oven. Voeg daarna de courgette en kikkererwten toe en laat dit nog eens 15-20 min. garen in de oven. Totdat de courgette ook zacht is. Garneer het gerecht tot slot met fijngesneden munt.

 

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.