Marrokaanse stoofpot

Tig waxinelichtjes, kleine vaasjes met fel gekleurde bloemen, een fluweel tafelkleed en heel veel zilver en goud. Maar vooral heerlijke kruidige geuren uit de keuken. Dat is Kerst met een Arabisch tintje. Terwijl je bij Marokko vooral denkt aan een warme vakantiebestemming, passen de gerechten juist erg goed bij de donkere en koude dagen van nu. Vooral vanwege de populaire kookmethode; het stoven. En de kruidige specerijen die de Marokkaanse keuken rijk is. Wie dit jaar kiest voor een Kerst in deze stijl, maak het zichzelf ook nog eens heel makkelijk. Want, niets zo ontspannend als een hoofdgerecht dat al ver van te voren klaar is. 

In het recept gebruikt ik "ras al hanout". Letterlijk betekent dit, "het beste van de winkel". Een kruidenmengsel van o.a. piment, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, foelie, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Allemaal geuren van de maand december. Van kurkuma (geelwortelpoeder) wordt zelfs beweerd dat ze verouderingsziektes kunnen afremmen. Velen voegen om die reden regelmatig één eetlepel van dit wonderpoeder toe aan hun salade. Gewoon vaker kip kerrie eten, lijkt mij toch lekkerder.

Wil je het echt helemaal Marokkaans aanpakken, serveer het gerecht dan in een Tajine. De aardewerken stoofpot, bestaande uit een grote schaal en een puntvormige deksel. Lekker bij dit gerecht is couscous, Batinjaan (een salade met aubergine en tomaat) en Khubz (een plat brood). Drink er een glas Marokkaanse rosé bij (bv Gris de Boulaouane) of een andere mooie rosé. 

Wil je ook in stijl afsluiten? Marokkaanse nagerechten, veelal erg machtig en zoet, passen ook goed in deze tijd van het jaar. Vaak bestaande uit kaneel, amandelen, fruit en pasteibeslag en besprenkeld met honing. Lekker met een kopje verse munt thee, een schaaltje gedroogd fruit en walnoten. 

تتمتع

Marokkaans stoofpotje 

Ingrediënten (4 pers.):
750 gram kippendij, eventuele peesjes verwijderd
3 el ras al hanout*
3 zoete uien in ringen
3 tenen knoflook geperst
1 spaanse peper, fijngesneden
1 duimpje gember, geraspt
1 courgette  in blokjes
1 aubergine in blokjes en met zout bestrooid
1 wortel in kleine stukjes
5 stengels bleekselderij  in reepjes
rasp van 1 citroen
1/2 liter goede kippenbouillon
1 tl kaneelpoeder
1 el tomatenpuree
2 el honing
peper en zout
geschaafde amandelen, even bruin gebakken
verse munt, koriander en peterselie, fijngehak 

Bereiden: 

Maak de kippendij schoon en bestrooi met ras al hanout. Wrijf het even goed in. Neem een zware stoofpan en bak de kippendijen goudbruin aan in olijfolie. Neem de kippendijen uit de pan. Bak in olijfolie de knoflook, pepertje, uien en gember. Voeg de rest van de groeten toe en bak deze ook. Voeg de kip weer toe aan de rest. Voeg de rasp van 1 citroen toe en vul de pan met de bouillon. Voeg vervolgens tomatenpuree, honing en  kaneel toe. Het mengsel lijkt nu wel een soort soep, laat het vuur voorlopig goed hoog staan zodat het lekker goed doorkookt. De bedoeling is dat het vocht gaat verdampen. Na 20 minuten stevig doorkoken en goed roeren laat ik het nog 3 uur zachtjes doorstoven, als het te nat blijft haal je de deksel eraf. De kip valt op een gegeven moment helemaal uit elkaar en de saus moet een lekkere stevige textuur hebben. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Serveer het gerecht met een couscous en garneer met verse kruiden, amandel en schijfje citroen.

 

Tip: lijkt het gerecht je heel lekker, maar vind je een bereidingstijd van meer dan 3 uur te lang. Dan maak je dit stoofpotje als volgt; vervang de kippendijen door een hele gegrilde kip. Snij het vlees van deze kip in grove stukken. Bak in olijfolie de knoflook, pepertje, uien en gember. Volg nu de rest van bovenstaand recept. Na 20 minuten doorkoken, laat je het gerecht een uurtje op een laag vuur zachtjes pruttelen.

 

* ras al hanout is tegenwoordig te koop in veel (buitenlandse) supermarkten. Mocht dit niet het geval zijn bij jouw supermarkt dan kun je dit kruidenmengsel zelf maken door de volgende ingrediënten te mengen:

2 el gekneusde zwarte peperkorrels 
1 el gemalen kardamom 
1 el gemalen foelie 
1 el gemalen gember 
1 tl cayennepeper 
1 tl gekneusde venkelzaadjes 
1 tl gemalen nootmuskaat 
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen kaneel 
1 tl gedroogde rode pepertjes
2 tl gemberpoeder 
4 gekneusde kruidnagels 
1 el geelwortelpoeder (kurkuma, koenjit) 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.