Minestrone soep

Hoe zorg je ervoor dat de restjes groente verdwijnen uit je groentela, je enigszins in de buurt komt van die 200 gram groente per dag en je kunt genieten van een lekkere winterse maaltijd? Simpel, door Minestrone soep op het menu te zetten.

 

Dat groente goed voor je zijn, weten we nu wel. Maar hoe we 200 gram per dag binnen krijgen, blijkt voor 86% van ons lastig. Z'n soepje biedt dan een uitkomst. Naast te kiezen voor groente bij elke maaltijd, als tussendoortje en verwerkt in sapjes, helpt het ook groente te eten die net iets meer van "het goede" bevatten. Broccoli is zo'n supergroente. Deze groente bevat namelijk per calorie meer eiwitten dan biefstuk, meer calcium dan melk en meer vitamine C dan sinaasappel. Van broccoli wordt zelfs gezegd dat het diabetes helpt voorkomen. De echte diehards eten de scheuten van de broccoli. Die bevatten al het goede van broccoli nog eens in dubbele hoeveelheden. Groene bladgroenten, ook zo'n superfood. Zelfs diepgevroren bevatten ze nog alle vitaminen. Alleen al spinazie bevat 9 verschillende vitaminen. En wie regelmatig boerenkoolstampot, spruitjes en bloemkool eet, geeft zijn immuunsyteem een mega boost. 

 

Eens kijken wat de Soep van de dag voor ons lichaam doet.

 

1. De tomaten geven behalve de soep een mooie warme kleur, je immuunsysteem een boost, houden onze huid jonger en beschermen ons tegen hart-en vaatziekten.

2. Dat worteltjes goed zijn voor onze ogen is een feit, maar dat het daarnaast door de grote hoeveelheid vezels onze darmen schoon houdt, is mooi meegenomen.

3. De uien maken je minder moe en zorgen ervoor dat je beter kunt nadenken. Wie af en toe een uitje snippert, bevordert niet alleen zijn haargroei ook zijn gehoor- en gezichtsvermogen. Veel uien blijven eten dus. Lekker en zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. O ja, en ze tellen natuurlijk gewoon mee met de 200 gram groente per dag.

4. De courgette zit niet voor niets in deze soep. Ze vertragen de veroudering van onze lichaamscellen door de grote hoeveelheid antioxidanten. Nog even geen botox dus.

5. Over de bleekselderij valt niet veel spectaculairs te zeggen, behalve dat je er veel van moet plassen en ik ze nog op voorraad had. Of misschien toch? Geruchten doen de ronde dat ze je tijdens de overgang je een handje in de goede richting kunnen helpen. 

6. Knoflook, bijgenaamd de stinkende roos, verlaagt de kans op hart-en vaatziekten en voorkomt een hoge bloeddruk.

7. De twee soorten peulvruchten in onze kom soep, doperwten en witte bonen, bevatten relatief meer vezels dan groente, weinig calorieën en vet, en veel koolhydraten en goede eiwitten. Een goede vervanger dus voor het stukje vlees.

 

Genoeg weetjes, tijd om te koken. Trouwens, deze week bleek al dat velen van jullie een (groente) soep ook vaak gebruiken als noodrecept. Geniet daarom van deze soep, nu of op een later moment.

 

Minestrone soep

Ingrediënten (4 pers.):
800 g rijpe tomaten, gehalveerd
2 uien, gepeld
2 stengels bleekselderij, in stukken
3 teentjes knoflook, in stukken
2 tl rode balsamicoazijn
4 el olijfolie
400 ml basis voor tomatensoep
1 groente bouillontablet
4 worteltjes, in dunne plakjes
1 courgette, in blokjes
200 g doperwten
1 blik witte bonen (Lima-, of boterbonen)
250 g cherry tomaatjes, gehalveerd
2 el fijngesneden peterselie
zout en vers gemalen peper
geraspte parmezaanse kaas

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 225°C. Snijd 1 ui in grove stukken en leg deze samen met de tomaten, bleekselderij en knoflook in een ovenschaal. Besprenkel de groenten met de balsamicoazijn en 2 el olijfolie en meng alles door elkaar. Rooster de groenten in het midden van de oven in ± 20 min beetgaar. Snijd de andere ui in dunne ringen. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui zachtjes. Voeg 3/4 liter water en de basis voor tomatensoep toe en breng aan de kook. Verwijder de velletjes van de geroosterde tomaten en pureer de tomaten, knoflook, uien en bleekselderij tot een glad mengsel. Roer dit door de soep. Voeg het bouillontablet toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg nu de wortel, courgette en doperwten toe en laat de soep ± 10 min. zachtjes koken. Spoel de witte bonen onder koud stromend water af. Schep vervolgens de bonen, kerstomaatjes en 2 el peterselie door de soep, breng het op smaak met zout en peper en laat de soep door en door warm worden. Serveer de soep met een beetje geraspte parmezaanse kaas. 

 

Tip: lekker met knapperige stokbrood met kaas uit de oven. Broccoli en bloemkool zijn trouwens ook erg lekker in deze soep.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.