Oosterse roerbakgroenten met kip

Januari staat steevast in het teken van afvallen. Maar liefst 46% is dit jaar van plan iets aan de overtollige kilo's te gaan doen. Te strak zittende spijkerbroek, vervelende onderkin in de spiegel, niet meer dat leuke bloesje aankunnen of last hebben van een slecht humeur. Wat de aanleiding ook is, het voornemen blijkt makkelijker dan gedaan. Na twee weken schijnt nog 8% zich eraan te houden. En dat terwijl nog niet alle kilo's weg zijn. Het bekende jojo-effect ligt op de loer. Ben je net met veel moeite een paar kilo's kwijtgeraakt, zit het er binnen de kortste keren weer aan. Weg beter humeur. Maar hoe gaan we dan met z'n allen blijvend lichter door het leven? Gewoon. Door geen dieet te volgen. De meeste diëten zijn eenzijdig, saai, moeilijk in te passen en maken je sociale leven er zeker niet gezelliger op. Wie houdt dat nou langdurig vol? Wat je wel volhoudt, is bewuster en gezonder leven en eten. Klinkt ook minder dwangmatig. Wie bewuster en gezonder eet, verliest vanzelf gewicht. En ook nog eens geleidelijk en blijvend!

 

Bekijk dus snel deze tips hoe je dat kunt doen.

 

  1. Wees bewust van wat je in je mond stopt. Niet zomaar gedachteloos de ene na de andere snack naar binnen werken. Door altijd zittend aan tafel en van een bord te eten, verklein je deze kans.
  2. Wees ook bewust waarom je iets in je mond stopt. Ben je boos, verdrietig, verveel je je, heb je een slechte dag? Deze emoties verdwijnen niet door een zak drop. Maken het alleen nog erger.
  3. Besteed tijd en aandacht aan wat je eet. Veel verschillende kleuren op je bord, oogt mooi en zorgt voor een gezonde maaltijd. Elke kleur bevat namelijk zijn eigen belangrijke voedingsstof.
  4. Kies voor producten waar je lichaam ook echt iets aan heeft. Hoe minder iets bewerkt is in de fabriek, hoe voedzamer voor je lichaam. Dus hoe minder snel je weer zin hebt om iets te eten. Wil je weten wat ze in de fabriek hebben toegevoegd? Lees dan de verpakking. Dit levert je vaak een schat aan informatie op.
  5. Sla nooit het ontbijt over! Je mist dan al een groot deel van je dagelijkse voedingsstoffen die je echt nodig hebt om gezond te blijven en je stofwisseling op gang te brengen. Een goed ontbijt bestaat sowieso uit volkoren graanproducten en fruit. Al dan niet aangevuld met melkproducten, magere vlees of kaassoorten.
  6. Drink veel water. Liefst 2 liter per dag. Water geeft een vol gevoel. Is goed voor je lichaam en je huid. Een watertekort kan ook zorgen voor een hongergevoel. Ons lichaam herkent het verschil namelijk niet.
  7. Eet per dag 3 hoofdmaaltijden en 2 keer iets tussendoor. En eet het liefst bij elke maaltijd iets van groeten of rauwkost. Dit vult de maag en is ook nog eens gezond.
  8. Tussendoor vermijd je het liefst suiker- en vetrijke producten. Kies als tussendoor bv. voor fruit, crackers, rijstwafel, klein handje ongebrande noten of gedroogd fruit.
  9. Geniet vooral van alles wat je eet. Eet met mate en zorg voor een regelmatig eetpatroon.

 

 

 

Ingrediënten (4 pers):
450 gram gemengde groenten; sperziebonen, wortel, rode paprika, taugé, witte kool
400 gram kipfilet, in reepjes gesneden
3 el water
2 el vissaus
2 el oestersaus
2 el zonnebloemolie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1/2 tl suiker
vers gemalen peper

Bereiden:

Maak de sperziebonen, paprika en wortel schoon en snij in gelijke hapklare stukken. Meng water, vissaus en oestersaus in een kommetje. Verhit 1 el olie in een wok en bak de knoflook zonder deze bruin te laten worden. Voeg de reepjes kipfilet toe en bak deze bruin. Haal de kipfilet met een spatel uit de pan en hou zolang apart. Voeg 1 el olie toe aan de wok en verhit deze. Voeg de groeten toe, behalve de witte kool en taugé. Voeg suiker toe en breng op smaak met peper. Roerbak de groenten gedurende een paar minuten lekker knapperig. Voeg de saus, reepjes kipfilet, witte kool en taugé toe. Dek de wok af (kan met aluminiumfolie) en kook het geheel nog gedurende 2 minuten op laag vuur.

Lekker met gekookte (zilvervlies) rijst of eiermie.

 

Tip: je kunt elke groenten kiezen die je wil, maar zorg wel voor veel kleur op je bord.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.