Quinoa met geroosterde groenten

Of je nu een carnivoor, een vegetariër, een alleseter, een slechte eter of een flexitariër bent, je behoort tot een groep. Vinden we dit nou juist fijn of willen we tegenwoordig eigenlijk helemaal niet bij een bepaalde groep horen? Ik voel me b.v. lekker bij af en toe flexen (alleen op eetgebied dan). Maar om dan ook meteen een flexitarier te zijn, spreekt me weer wat minder aan. Naast af en toe vis, soms vlees (niet al te vaak, maar ben er niet op tegen) en regelmatig vegetarisch te eten, gebruik ik wel zuivelproducten. Iets wat je een flexetarier in hart en nieren niet snel ziet doen.

Wat me dan wel weer aanspreekt, is dat ik door te flexen een steentje kan bijdragen aan het milieu en de natuur. Dit terwijl ik op andere vlakken, tot mijn grote schaamte, veel minder milieubewust ben. Wat ik me ook afvraag is of we nog wel van de groep flexetariers kunnen spreken als blijkt dat tegenwoordig maar liefst 86% van alle Nederlanders af en toe zijn vlees laat staan.

Echt hele andere vormen neemt het aan in China. Daar zou de overheid willen dat iedereen als vegetariër door het leven gaat. Dit om zo te kunnen bijdrage aan de krapte op de voedsel wereldmarkt. Gelukkig kunnen wij hier zelf onze keuzes maken. 

Daarom, voor wie vandaag gewoon eens zin heeft in een dagje geen vlees, een lekker en makkelijk recept. En wie zich verdwaalt voelt binnen deze groepen, een groep uit wil, of juist een nieuwe wil starten, deel gerust je gedachten!

 

 

Quinoa met geroosterde groenten en hazelnotenroom.

Ingrediënten (4 pers.):
1 pompoen
1 courgette2 rode uien
200 gram cherry tomaatjes
1 handvol verse tijm
3 el balsamico azijn
1 el olijfolie
zout en versgemalen peper
300 gr. Quinoa (ongekookt)

Hazelnotenroom:
100 gram hazelnoten zonder schil
1 ei
3/4 el mosterd
3/4 el rode wijnazijn
1 dl koolzaadolie ( of zonnebloemolie)
1 dl Griekse yoghurt
zout en vers gemalen peper
 

Bereiden:

Verwarm de oven op 250° C. Snij het vruchtvlees van de pompoen in gelijke blokjes.  Courgette in plakken snijden en halveren. Uien schoonmaken en ook in stukken snijden. Vervolgens de cherrytomaatjes halveren. Alle groenten samen met het balsamico azijn, de olie, de verse tijm, zout en peper in een ovenschaal gedurende 25 minuten roosteren. In de tussen tijd de quinoa koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 

Rooster de hazelnoten in een anti aanbakpan. Pan eerst goed warm laten worden en goed de pan in beweging houden. Kook intussen het ei gedurende 3 minuten. Hak vervolgens de hazelnoten fijn met een hakmolen. Mix met een staafmixer het notenmengsel, het zachtgekookte ei, de mosterd, de olie en het azijn tot één geheel. Roer tenslotte de yoghurt erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Schep wat van de quinoa in een kom, verdeel daar op een paar lepels van de geroosterde groenten en maak af met een flinke lepel hazelnotenroom.

 

Tip:  Je kunt dit gerecht ook omtoveren tot een lunchgerecht. Leg een beetje gemengde sla op een bord, daarop een lepel quinoa, de geroosterde groenten en een lepel hazelnotenroom.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.