Wilde tomatentaart

Wilde tomaat .....of gewilde tomaat? Dit laatste niet denk ik, want ze zijn niet echt goedkoop. Maar wel zó lekker. Sappig, zoet, fris en een feest om alleen al naar te kijken. Ze hebben ook niet veel meer nodig. Een flinke scheut goede olijfolie, grof zeezout en vers gemalen peper. En een glas koude witte wijn. Dat is zomer.

Behalve hun mooie vormen en kleuren bedachten de telers ook de mooiste namen. Red Zebra, Brown Berry, Tigerella, Snowberry, Santa Orange en Green Zebra. En die zoete kleine oranje cherry tomaat wordt Summersun genoemd. Mijn favoriet is de Brown Berry .

Gewoon zo uit de hand. Net alsof je een sappige perzik eet. 

Het wilde ras bevat net zoveel vitamines (C, B1, B2 B6), mineralen (kalium, fosfor, magnesium) en de kleurstof lycopeen. Deze stof kan de menselijke cellen beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Oh ja en niet onbelangrijk, tomaten schijnen lustopwekkend te werken. Weet niet hoeveel je er dan moet eten. Maar met deze super simpele wilde tomatentaart gaat dat wel de goede kant op.

Ik maakte nu één grote. Maar kleine rondjes bladerdeeg met 1 plak tomaat erop, zijn perfect als hapje of als voorgerecht op een beetje sla.

 

Wilde tomatentaart

Ingrediënten:
500 gr wilde tomaten, gesneden in plakken
6 plakjes (volkoren) bladerdeeg, ontdooid
100 gr parmezaanse kaas
1 eigeel
olijfolie
zeezout en versgemalen peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Vorm van de plakjes bladerdeeg een bol. Rol deze uit tot de gewenste grootte. Met de ring van een springvorm druk je heel eenvoudig een ronde vorm uit het bladerdeeg. Leg het bladerdeeg op de bakblik. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrooi met de parmezaanse kaas. Laat de buitenste rand vrij. Beleg vervolgens royaal met de plakken wilde tomaten. Besprenkel met wat olijfolie, zout en versgemalen peper. Klop het eigeel los en besmeer hiermee de rand van de taart. Bak de taart tot slot gedurende 20-25 min knapperig bruin in de oven.

 

Tip: je kunt deze taart nog lekkerder maken door het te beleggen met:

geitenkaas en geroosterde pijnboompitten
serranoham en gegrilde courgette

zwarte olijven en rucola
grove schaafsels pecorino en gegrilde paprika 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.