Zalm met krokante korst

Vet Cool! Absoluut. Met vet is helemaal niets mis. Sterker nog, je lichaam kan niet zonder. Vroeger werden alle vetten gezien als dikmaker. Nu zijn dat vooral sommige vetten en suikers. Zonder direct een scheikundige les over vetzuren te geven, is een beetje opheldering wellicht wel handig. Helemaal als we het hebben over al die onverzadigde Mega vetten. Wat doet het? Maar vooral hoe krijg je ze binnen? Naast natuurlijk alle producten waar de fabrikant ze al aan toegevoegd heeft.

Omega 3. Een essentiële vetzuur die het lichaam niet zelf kan maken. Maar wel nodig is om ontstekingen te remmen en ons cholesterol en bloeddruk laag te houden. 

Een lepeltje lijnzaad door de yoghurt, handje walnoten, vette vis op het menu of een ei bakken in koolzaadolie en je krijgt voldoende binnen. Ook groene bladgroenten zitten er boordevol mee.

Omega 6. Dit essentiële vetzuur stimuleert ons immuunsyteem en beschermt hart-en bloedvaten. In ons land hebben we geen moeite deze variant in voldoende mate binnen te krijgen. Omega 6 vind je naast in bak-en braadproducten ook in zaden, zonnebloemolie, sesamolie en maïsolie. 

Omega 9. Geen essentieel vetzuur, maar toch van belang. Ze hebben vooral een cholesterolverlagend effect en kunnen sterk ontstekingsremmend werken. Via de voeding eet je dit vet in de vorm van olijven, olijfolie, noten (m.u.v. walnoten), pindakaas, avocado’s en eieren. 

Nu kan het natuurlijk niet anders dan dat het dagmenu bestaat uit bord bomvol Omega 3,6 en 9. 

Zalm met een krokante korst

 

Ingrediënten (2 pers):
2 zalmfilet (zonder huid)
100 gr. gekookte quinoa (of couscous)
ei, losgeklopt
bloem
zout en peper
koolzaadolie (of lijnzaadolie)

Bereiden:

Klop het ei met peper en zout los in een bord. Haal de zalm door het ei en daarna door de bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Paneer beide kanten met de gekookte quinoa. Even goed aanduwen. Verhit de olie en bak beide kanten van de zalm gedurende 4-5 min. bruin.

 

Erbij: een salade van jonge spinazieblaadjes, rucola, avocado, cherry tomaatjes en walnoten. Aangemaakt met een dressing van 3 el olijfolie en 1 el balsamicoazijn, peper en zout.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.