Lavendel siroop

Nog even en dan is officieel de herfst begonnen. Gek idee met die tropische temperaturen van nu. Maar wel heerlijk dat nazomers weer. Iedereen weer in het dagelijkse ritme, maar dan zonder kaplaarzen en snotterneuzen. En met etentjes buiten en terugdenkend aan de vakantie.

Om dat heerlijke zomerse gevoel zo lang mogelijk vast te houden, maakte ik gisteren zelf limonade. Limonade is voor mij zomer, maar ook vakanties. Dit jaar nam ik gedroogde vlierbloesem mee. En een tijd terug gedroogde lavendel en rozenknopjes uit Frankrijk.

Lavendel gebruik ik vaak vanwege de positieve werking op de spijsvertering. Net zoals dat bij munt ook het geval is. Een paar knopjes fijnmaken tussen duim en wijsvinger en klaar is je garnering voor toetjes. Of je smaakmaker voor allerlei smoothies. Dit zorgt net even voor dat verrassende smaakje.

Zo is dat ook met vlierbloesem. In Duitsland en Engeland word je overspoeld met vlierbloesemlimonade, terwijl het hier tamelijk onbekend is. Naast vlierbloesemijs en vlierbloesemchocolade dronk ik tijdens de vakantie vlierbloesemlimonade op weer een hele andere manier. In een Hedgerow Fizz; een glas prosecco aangevuld met vlierbloesemsiroop en verse frambozen. Mmhhh….

Van vlierbloesem wordt trouwens ook wel gezegd dat het verzachtend werkt bij keelpijn. Misschien dus toch een drankje om ook te onthouden tijdens de herfst.


Lavendelsiroop 

Ingrediënten (6 glazen):
120 g suiker
200 ml water
ca. 10 verse lavendelknopjes of 2 á 3 gr gedroogde lavendel
Of:
ca. 4 schermen van vlierbloesem of 2 gr gedroogde vlierbloesem

Bereiden:
Breng de suiker samen met het water in een pan op het vuur aan de kook. Laat het mengsel vervolgens gedurende 10 min. op een laag pitje zachtjes doorkoken. Er ontstaat langzaam een siroop. Zet het vuur uit en voeg de lavendelknopjes (of de schermen vlierbloesem) toe. Laat de siroop met een deksel op de pan gedurende een nacht afkoelen. Zeef de volgende dag de siroop door een fijne zeef. De siroop is nu klaar voor gebruik.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.