Warme chocolademelk met munt

De Sint is weer in ons land. Grote kans dus dat er onder menig schoorsteenmantel afgelopen weekend een kinderschoentje stond. Bij ons is het inmiddels traditie om tijdens het schoentje zetten warme chocolademelk te drinken. Zo kunnen we de boel een beetje rekken. Want de kinderen denken vaak dat ze al met één liedje de buit binnen kunnen halen. Mooi niet. Alleen dit keer smaakte de chocolademelk wel anders dan anders. A) omdat ik er een twist aan had gegeven en B) omdat ik andere melk gebruikte.

Amandelmelk

Wat ik sowieso altijd doe, is een stuk pure chocolade (80% cacao) laten smelten in warme melk. Die het liefst nog even opgeklopt is met een melkschuimer. Eigenlijk gek dat we zoiets simpels nog vaak maken met een zakje of pakje. Maar enfin, dit keer maakte ik ook eerst zelf de melk. Van amandelen. Ook zo super simpel. En gaf ik de chocolademelk een verrassend smaakje met verse munt. Mocht je geen verse munt in huis hebben, laat dan een zakje muntthee meetrekken in de chocolademelk.

Expriment

En heb je nog chocolade over? Dan kun je het volgende experiment met kinderen doen. Je hebt dan alleen nog wel een stukje melkchocolade en witte chocolade nodig. En drie (thee)glazen.

  1. Breek van alle chocoladerepen een even groot stukje af. Doe in het eerste glas het stukje melkchocolade. In het tweede glas het stukje pure chocolade en in het derde glas het stukje witte chocolade.
  2. Vul de glazen met warm water uit de kraan. Roer met een theelepel in elk glas totdat alle chocolade is opgelost. Gebruik voor elk glas een schone lepel.
  3. Wacht nu tot het is afgekoeld.
  4. Wat zie je? En wil je weten hoe dit kan? Stuur me dan een mailtje. Dan leg ik het uit.
  5. De smaak te pakken? Kijk dan eens wat er zou gebeuren als je chocoladesaus gebruikt ipv een blokje chocolade.

Ik ga zelf nog even verder met experimenteren met chocolademelk. Want na de verse munt, staan verse chili, een kaneelstokje en sereh ook hoog op mijn hot choco wishlist.

Warme chocolademelk met verse munt

Ingrediënten (4 pers.)

750 ml water

250 gram amandelen

4 verse dadels, ontpit

een snufje zout

100 gr pure chocolade

8 takjes verse munt

Bereiden

Laat de amandelen een nachtje (minimaal 8 uur) weken in water, zodat ze zachter worden en dus in de mixer of blender kunnen. Hou rekening met een verhouding van 3:1. Dus driemaal zoveel water als amandelen.

Giet het water de volgende dag af en doe de amandelen in een mixer of blender, samen met de dadels en vers water en mix tot er een papje ontstaat. Voeg het zout ook toe. Doe een panty, kaasdoek of iets met een vergelijkbare fijne structuur in een zeef en giet de pap in de zeef, zodat de melk er doorheen loopt en de pulp opgevangen wordt. Je kunt de melk max. 5 dagen in de ijskast bewaren.

Verwarm de melk in een steelpannetje of in de magnetron tot net aan de kook. Schenk vervolgens in hittebestendige glazen en voeg aan elk glas een blokje chocolade toe. Zo groot als je zelf wil. Laat tot slot twee takjes verse munt meetrekken met elk glas warme chocolademelk.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.