Aziatische noedelsalade

Lente!! En met veel zon! Daardoor word je toch een heel ander mens. Ik wel tenminste. ‘s ochtends is iedereen zo aangekleed. Hup op de fiets naar school en werk. Het kost allemaal opeens helemaal geen moeite. En dan al die uren die ik overhoud om te schrijven en te koken, omdat uit school iedereen buiten blijft spelen tot vlak voor bedtijd. Dat geeft een heel vrij gevoel. En belooft veel. Laat dus maar komen die vitamine D. En al die gerechten waarbij de kleuren van je bord afspatten. Zoals vandaag bij deze regenboogsalade.

Wist je dat veel kleur op je bord……

  • ervoor zorgt dat je veel verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Elke kleur heeft namelijk z’n eigen vitaminen en mineralen
  • je een handje helpt om veel te variëren. En dat is weer belangrijk om gezond te blijven.
  • betekent dat je veel groente en fruit eet
  • kinderen helpt om beter te eten

En dat….

  • rood en groen vaak staat voor veel vitamine C. Paprika, rood fruit, broccoli, prei, bieslook, courgette, bladgroenten.
  • paars vaak veel vezels bevat. Aubergine, bramen, blauwe bessen
  • oranje voedingsmiddelen vaak veel vitamine A en anti-oxidanten bevatten. Worteltjes, pompoen, mango, meloen
  • van blauw fruit en groente gezegd wordt dat ze stoffen bevatten die kanker kunnen voorkomen

En er een drie kleuren regel bestaat, die zegt dat je bij de avondmaaltijd ten minste drie verschillende kleuren groente moet eten. Nou, dat zit wel goed met deze Aziatische regenboogsalade. Waarbij je trouwens voor de kinderen de rode peper kunt vervangen door rode paprika. En de uitgesproken smaak van koriander door die van platte peterselie.

Opzoek naar meer kleurrijke lentesalades? Dan is deze ook vast iets voor jou! 

Aziatische noedelsalade 

Ingrediënten (4 pers.):

200 gr diepvries gamba’s

175 gr eiernoedels, ongekookt

150 gr geraspte wortel

1 rode ui, gesneden in ringen

1 chili peper, fijngesneden

1 komkommer, gesneden in blokjes

50 gr pinda’s, geroosterd

sap van 1 limoen

1 el sesamolie

2 el sojasaus

2 tl gembersiroop

handvol verse munt, fijngesneden

handvol verse koriander, fijngesneden

Bereiden

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water. Ontdooi de diepvriesgamba’s gedurende enkele minuten in een bak met warm water. Maak vervolgens een dressing door de sesamolie, de sojasaus, de gembersiroop en het sap van de limoen te mengen. Voeg hier de fijngesneden chilipeper aan toe. Meng tot slot de noedels met alle groente, de garnalen en de dressing en garneer met de geroosterde pinda’s en de fijngesneden munt en koriander.

Tips

  • de gamba’s kun je ook vervangen door kip- of rundvleesreepjes
  • mango en papaya geven deze salade een exotisch tintje
  • de pinda’s kun je vervangen door witte of zwarte sesamzaadjes
  • taugé, edamame en sugar snaps zorgen voor een extra crunchy effect

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.