Bagels

Compleet in shock. De bagel is helemaal niet Amerikaans, maar Oost Europees. Ze werden daar door de Joodse bevolking gemaakt en verkocht op straat. Vooral aan jonge moeders, die het broodje kochten als bijtring voor hun kroost. Door de migratie van de Joden arriveerde de bagels in Noord Amerika. En anno 2014 kun je in heel Amerika 24/7 een bagel kopen.

Wat je al niet ontdekt tijdens een regenachtige voorjaarsvakantie met een museum jaarkaart op zak. Behalve over bagels, leerde we in het Joods Historisch Kindermuseum ook van alles over de kosjere keuken. Waarin aandacht en concentratie voor wat je eet centraal staan. Vanaf de herkomst tot aan het doel van het eten. Mooie gedachte!

Nog even over het chewy broodje met gat. Alleen al zonder topping bevat de bagel absurd veel kcal. 290 per stuk! En nog eens 4,6 gr vet. Het deeg wordt gemaakt van bloem, gist, suiker en olie, en na een kokend waterbad gebakken in de oven. Niet echt PipFoods proof.

Toch goed nieuws voor alle healthy freaks out there; Bagels & Beans verkoopt ze nu ook gemaakt van spelt of haver. En zelfs ook glutenvrij. En dat dan met een zelfgemaakte gezonde topping. Zo één waarvan niemand in de gaten heeft dat het gezond is. Dat is puur food geluk.

De kinderen zijn inmiddels aan de zoete topping verkocht. Nu afwachten wat jullie ervan vinden! Meer zin in een hartige variant? Probeer dan eens de zoete aardappelen met kaas. Weird, maar de smaken kloppen wel.

Walnoten & dadels

 

Ingrediënten

2 el geraspte kokos

1 el walnoten, fijngehakt

3 Medjool dadel, fijngesneden

snufje kaneelpoeder

Bereiden

Mix alle ingrediënten. Besmeer hiermee twee bagel helften.

 

Zoete aardappel & kaas 

Ingrediënten

1/2 zoete aardappel, gesneden in plakjes

6 plakjes belegen kaas

paprikapoeder

olijfolie

Bereiden

Besprenkel de plakjes zoete aardappel met wat olijfolie en rooster ze even in een grillpan aan beide kanten. Beleg twee bagel helften met gegrilde zoete aardappel en plakjes kaas. Verwarm de bagel nog even onder de grill totdat de kaas is gesmolten. Bestrooi tot slot met wat paprikapoeder.

 

Portobello & gorgonzola 

Ingrediënten

1 portobello

gorgonzola

1 el pijnboompitten, geroosterd

2 tl honing

1/4 bosui, gesneden in ringen

Bereiden

Verwarm de portobello ca. 6 min in de magnetron. Beleg dan met wat gorgonzola, geroosterde pijnboompitten, honing en de bosui. Leg de portobello op een bagel helft en grill nog even in de oven onder de grill totdat de kaas licht gesmolten is.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.