Bulgursalade

Gisteren is de Ramadan weer begonnen. Lijkt me zwaar om 30 dagen lang alleen te mogen eten tussen zonsondergang en zonsopgang. Laat staan niet te mogen drinken. Daarbij is sex ook nog eens alleen toegestaan als het donker is. Zou je dan ‘s nachts nog wel aan slapen toekomen? Vind vooral de gedachten achter deze vastenmaand mooi. Je verbonden voelen met de mensen die het minder goed hebben en met je eigen volk. Het zuiveren van je lichaam en dankbaar zijn voor wat je hebt. Tot wanneer je vast is afhankelijk van de stand van de maan. Dit jaar waarschijnlijk tot 9 augustus.

Marokkaanse moslims eten aan het einde van hun dagelijkse vastenperiode eerst drie dadels en drinken een glas water. Na het opzeggen van hun dankgebed bestaat het avondmaal vaak uit Harira. Een speciale ramadan-soep, gemaakt van tomaten, linzen, kikkererwten en selderij. Turkse moslims gaan, na het breken van het vasten, eerst uitgebreid eten. Op het menu staan vaak linzensoep en Sültac, een rijstpudding. Daarna is het tijd voor hun avondgebed.

De Ramadan zien als een goede kans om af te vallen, werkt helaas niet. De vaak grotere hoeveelheden die gegeten worden en de trager werkende stofwisseling aan het eind van de dag, zorgen vaak voor de nodige extra kilo’s. Drie dagen suikerfeest ter afsluiting helpt natuurlijk ook niet. Wat wel helpt, zijn voedzame gezonde gerechten. Zoals deze Kisir en Fava.

Kisir (bulgursalade)

Ingrediënten:
150 gr bulgur
2 tl chilipasta
1 tomaat zonder schil, fijngesneden
3 kleine zoete uien, fijngesneden
1/2 bos peterselie, fijngesneden
1/2 bos munt, fijngesneden
2 tl zout
4 el olijfolie
4 el witte balsamico azijn

Bereiden:
Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng goed door elkaar.

Fava (tuinbonendip)

Ingrediënten:
250 gr dubbel gedopte tuinbonen
1/2 ui, fijngesneden
4 el olijfolie
2 tl zout
3 tl suiker
1/2 bos dille, fijngesneden
1 citroen

Bereiden:
Kook de tuinbonen samen met de ui, olie, zout en het suiker in 150 ml warm water. Laat dit op laag vuur 10 min. zachtjes pruttelen. Maak er vervolgens met een staafmixer of blender een zachte puree van. Voeg tot slot de dille toe. Doe de puree in een bakje en garneer met wat dille en schijfjes citroen. En dan lekker met grove stukken Turks brood erin dopen.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.