Funky Rainbow Salad

Zoet, zout, zuur en bitter. Allemaal in één gerecht. Ik hou ervan! Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten. Maar het verrast om zo nu en dan af te wijken van het geijkte pad. En gerechten die verrassen die creëeren herinneringen. Daarom ben ik fan van de vijfde smaak umami, dat in het Japans heerlijkheid of hartig betekent. Deze smaak verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken. Hoe precies, is nog altijd onbekend.

 

E621
Je kunt een gerecht umami maken door toevoeging van ve-tsin, oftewel E621 (mononatriumglutamaat). Veel kant-en-klaar producten, soepen, sauzen, bouillons, vleeswaren, etc. bevatten E621. Vooral omdat het een relatief goedkope manier is om smaak toe te voegen. En een klein beetje doet je al verlangen naar meer. Fijn voor de fabrikant. Maar, vanwege kans op vele nare bijwerkingen, niet zo fijn voor de consument. Ik hou er dus niet van!

Mijn gerechten maak ik umami-achtig door zoet en zout te combineren in één gerecht. Daarbij voeg ik er vaak nog iets zuurs en scherps aan toe. En geloof me, dan heb je zeker geen chemische witte poeder uit een potje nodig.


Hak erop los
Wil jij deze smaak ook te pakken krijgen? Haal dan je koksmes tevoorschijn, zorg dat je alle ingrediënten voor deze salade in huis hebt en hak er op los. Want even snijden is het wel. Zelf eet ik ‘m vaak tussen de middag, samen met humus en Indiaas brood. Maar je kunt het ook, als avondmaaltijd, goed combineren met een stukje gegrilde vis. En als bij voorbaat al je een vieze smaak in je mond krijgt van deze salade, laat je gewoon de umami smaak voor wat het is en ga ja voor deze salade met asperges.


Funky Rainbow Salad

 

Ingrediënten
1/2 rode kool, fijngesneden
4 wortels, in stukjes gesneden
1 grote rode ui, in ringen gesneden
handvol verse munt, fijngesneden
handvol verse koriander, fijngesneden
1 el sesamolie
2 limoenen
1 el rijststroop (of honing)
1 chilipeper, fijngesneden
2 el sesamzaadjes
zeezout

 

Bereiden
Maak een dressing van de sesamolie, het sap van 1 limoen en de chilipeper. Breng op smaak met zout. Mix alle ingrediënten samen met de dressing en garneer met de sesamzaadjes. Serveer op een mooie schaal.

Je kunt deze salade het beste even laten staan voordat je gaat eten. Zo trekken alle smaken er goed in.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.