Gegrilde pompoensalade

Hoe komt het dat velen de Engelse keuken vaak associëren met te vet, te veel en niet altijd even lekker? Oké, ze houden wel van een groot stuk vlees. Liefst met een dikke saus. Zijn niet vies van een beetje frituurvet. En zweren bij de vele hartige pies die het land rijk is. Toegegeven, hun ontbijt helpt ze nou ook niet echt om van dit imago af te komen.

En dat terwijl er juist zoveel topkoks zijn, een ontelbaar aantal foodbloggers met hun eigen kookboek, tig culinaire tijdschriften en weet ik niet hoeveel goddelijke kookprogramma’s. Voor mij als foodie was het een feest om door Engeland te reizen. Niet eerder at ik zo lekker tijdens een vakantie. Super verse ingrediënten van eigen bodem, verrassende combinaties die alle zintuigen prikkelden en meestal vanzelfsprekend biologisch.

De “Rainbow super couscoussalad” met jonge spinazieblaadjes, kikkererwten, rode ui, Edamame, wortel, granaatappelpitten, pompoenpitten en munt met een honing limoen dressing, vergeet ik niet snel. Deze kocht ik bij Marks and Spencer en at ik onderweg naar Land’s End. Het uiterste puntje in het zuidwesten van Engeland. Ook onvergetelijk was de wrap gevuld met verse krab, komkommer, taugé scheuten, limoen en wasabimayonaise. Of de frietjes gemaakt van zoete aardappel met chilisalsa. Gewoon op de kaart in een echte Engelse pub in een heel klein plaatsje aan de kust van Devon.

Zo kan ik wel even doorgaan. Want dan heb ik het nog niet eens gehad over de pancakes met citroenmascarpone, gestoofde perziken en pistachenootjes die ik bij Jamie Oliver at. image

In zijn restaurant, Fifteen aan de Atlantische kust bij Watergate bay, met uitzicht op tal van golfsurfers. Een belevenis!

image

Nu lekker zelf aan de slag met een kleurrijke salade, waarbij ik me liet inspireren door een lunchtentje aan het strand van St. Ives. En waarmee ik jullie laat genieten van de Engelse keuken.

Salade van geroosterde pompoen, bietjes en feta

Ingrediënten (2 pers):
250 gr jonge bieten, in blokjes gesneden
1/2 pompoen, in blokken gesneden
2 rode uien, gesneden
200 gr feta, in blokjes gesneden
handje vol geroosterde walnoten, fijngehakt
zakje gemengde sla
5 el olijfolie
1 el citroensap
zeezout en vers gemalen peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de bietjes, pompoen en rode ui over een bakblik. Besprenkel met 2 el olijfolie, een klein beetje zeezout en versgemalen peper. Meng dit goed door de groenten. Rooster de groenten gedurende 40 min. in de oven. Voeg na 25 minuten de blokjes feta toe aan de groenten, zodat deze nog 15 min. mee kunnen roosteren in de oven. Maak vervolgens een dressing voor de salade door 1 el citroensap te mengen met 3 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Laat de groenten, zodra deze klaar zijn, even afkoelen. Lauwwarm zijn ze namelijk het lekkerst. Koud (b.v. de volgende dag) kan trouwens ook heel goed. Verdeel een beetje van de salade op een bord. Schep hierop een ruime hoeveelheid van de geroosterde groenten en de feta en garneer met de walnoten.

 
 
 



Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.