Salade in een glas

Zelf vind ik Pasen altijd zo’n net niet feest. Kerst is een veel duidelijker feest. Kerstontbijt, Kerstdiner en veel kerstkransjes tussendoor. En dat een paar dagen achter elkaar volhouden. Met Pasen is het veel vrijblijvender. Je kan eigenlijk zelf kiezen op welk moment van de dag je je te ongans eet aan gevulde paaseitjes, gevlochten brood of gebraden lam. Geef het de naam brunch, lunch of diner. Alles kan. Gedurende 1 of 2 dagen.

Natuurlijk vind ik het heel leuk om onze oudste, van bijna 9, nog steeds te zien glunderen als hij een verstopt ei in de tuin weet te vinden. Tot grote jaloezie van zijn jongere broertje. En hou ik van vrolijk gedekte tafels met kleurrijke lente gerechten. Maar een speciaal gevoel, zoals met Kerst, heb ik niet echt met Pasen. Ik gebruik de paasdagen vooral om uren door te brengen in mijn keuken.

O ja, wil je weten hoeveel eieren je de komende dagen mag eten, kijk dat even hier.

Vandaag sandwiches in een glas. Lekker voor bij de paas brunch, de paas lunch of als paas voorgerecht.

Sandwich sardientjes en ei

Ingrediënten (per glas):
1 sardientje op olijfolie uit blik, uitgelekt
1/4 sjalotje, zeer fijngesneden
1/2 witte pistolet, in blokjes gesneden
1/2 el olijfolie
4 radijsjes, gesneden in plakjes
1 hardgekookt ei, gesneden in plakjes
citroensap
platte peterselie, fijngesneden
zout en versgemalen peper
sterrenkers

 

Bereiden:
Maak de sardientjes schoon en prak met een vork fijn. Voeg het sjalotje toe en het citroensap toe en meng goed door. Breng op smaak met peterselie, een beetje zout en versgemalen peper. Verhit 1/2 el olie in een pan en bak de broodblokjes in 5 min. tot knapperige croûtons. Sardientjesmengsel, croûtons, radijs en plakjes ei in laagjes verdelen in een glas. Tot slot garneren met wat sterrenkers.

Sandwich geitenkaas en gekarameliseerde rode ui

Ingrediënten (per glas):
1/4 rode ui
1/4 el + 1/2 el olijfolie
1/4 el balsamicoazijn
1/4 el basterd suiker
1/2 witte pistolet, in blokjes gesneden
jonge spinazie, handje vol
50 gr. zachte geitenkaas, verkruimeld
geroosterde pijnboompitten, handje vol
citroensap
zout en versgemalen peper
honing

Bereiden:
Hak de rode ui fijn. Verhit 1/4 el olie in een pan en bak de ui aan. Voeg de suiker en balsamicoazijn toe en laat de ui ongeveer 10 min. zachtjes bakken. Verhit 1/2 el olie in een pan en bak de broodblokjes in 5 min. tot knapperige croûtons. Breng de spinazie op smaak met een beetje olie, citroensap, peper en zout. Spinazie, croûtons, geitenkaas, gekarameliseerde rode ui en pijnboompitten in laagjes verdelen in een glas. Tot slot garneren met een beetje honing.

Tip: maak van de gekarameliseerde rode ui gelijk een flinke hoeveelheid. Deze is afgesloten en koel 3 wk houdbaar.
En heerlijk op een bruine boterham met kaas, op een toastje geitenkaas, door de pasta of de salade.

Sandwich ham en kruidenkwark

Ingrediënten (per glas):
1/4 rode paprika, in blokjes gesneden
1/2 plakje roggebrood, verkruimeld
50 gr. hamblokjes
50 gr. kwark
bieslook, fijngesneden
sterrenkers
zout

Bereiden:
Meng de kwark met fijngesneden bieslook en een beetje sterrenkers. Breng op smaak met zout. Rode paprikablokjes, kruidenkwark, stukjes roggebrood en blokjes ham in laagjes verdelen in een glas. Tot slot garneren met een beetje bieslook.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.