Tomaten courgettecake

Begrijp me goed. Ik ben geen voorstander van suiker, laat brood vaak staan en volg veel voedingsontwikkelingen op de voet. Maar soms heb ik wel het idee dat mensen kunnen doorslaan. Het is toch raar dat wij, broodeters, door de voedselzandloper opeens 2,3 procent minder brood zijn gaan eten. Dat terwijl veel van de beweringen van Kris Verburgh al langer bekend waren in andere hoeken. Alleen werden die nooit eerder, zo massaal, voor waarheid aangenomen.

Zou het kunnen, dat vooral de hele heisa eromheen ons voedingspatroon verandert? Want pas als iets groots en met veel geld in de markt wordt gezet, kopen mensen de boodschap. Begrijpelijk, maar wel jammer. Want kleinere spelers hebben zoveel interessants te melden. Maar hebben toch uiteindelijk de grotere spelers nodig om de boodschap over de bühne te krijgen.

Daarnaast vind ik ook de cijfers en onderzoeksresultaten waarmee we overtuigd worden wel wat risky. Je moet echt wel verstand van zaken hebben, wil je alles kunnen begrijpen. Afgelopen zaterdag las ik b.v. in de krant dat we veel onderzoeken naar de relatie tussen voeding en kanker met een korreltje zout moeten nemen. Nog te veel onderzoeken worden verricht bij een te kleine groep mensen, onder niet ideale onderzoeksomstandigheden en over een te korte periode.

Vergelijk dus altijd verschillende bronnen en vorm uiteindelijke zelf je mening. Maar luister vooral goed naar je eigen lichaam. Want hoe bewuster je eet, hoe beter je de signalen van je lichaam oppikt. Echt, een betere raadgever is er niet.

En om Kris een beetje tegemoet te komen vandaag, bedacht ik iets anders voor de lunch. Een cake. Alleen niet zoet. Niet gesneden in plakken voor bij de thee. En al helemaal niet met slagroom erop. Gewoon lekker hartig. Enjoy!

Tomaten courgettecake

 

Ingrediënten:
500 gr courgette, geraspt
1 kleine ui, geraspt
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 el paprikapoeder
3 eieren
2 el olijfolie
60 gr parmezaanse kaas
200 gr rijstebloem
2 tl bakpoeder
2 tomaten, gesneden in stukjes
1 tl zout
peper

 

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de courgette en de ui. Doe dit mengsel in een keukendoek en wring stevig uit. Mix in een andere kom met een garde de eieren met 2 el olijfolie, parmezaanse kaas, knoflook en paprikapoeder. Voeg zout en peper toe. Roer de bloem en de bakpoeder erdoor totdat er een glad beslag ontstaat. Voeg dan het courgette uienmengsel toe aan het beslag.

Bekleed een bakvorm met bakpapier. Schenk het beslag voorzichtig in de bakvorm en garneer met de stukjes tomaat. Bak vervolgens de cake gedurende 50-60 min. in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en zachtjes meegeeft. Serveer warm.

En wil je ook één keer in de week gezond eten zonder na te moeten denken over de boodschappen? Meld je dan aan voor PipDay.

Door natasja op
ziet er super lekker uit !! ik bak alles tarwe vrij, boekweit/amandel,kokosmeel. Bedoel je met rijstebloem de rijstebloem van Nutricia ??
Door Patricia op
Naomi, wat een leuk compliment!!
Door Naomiwww.foodsandphotos.nl op - www.foodsandphotos.nl
Ziet er heerlijk uit, ga ik eens maken! Mooie foto's en smakelijke recepten heb je op jouw site!

Groetjes, Naomi
Door Patricia op
Deze zijn ook wel heel lekker en makkelijk voor een brunch http://pipfoods.nl/recipes/breakfast/eiercakejes/
Door marijksels op
Bedankt voor je snelle reactie!
Aangezien ik het behoorlijk druk heb voor de kerst, denk ik dat ik dan maar even wat anders lekkers ga verzinnen voor deze brunch. 'k Moet em dan eerst maar zelf es effe testen ;) 'k Ben alleen, dus dat wordt dan een verkleinde versie.
Door Pipfoods op
Hoi Marijksels,
Ik zou liever niet voor boekweit, spelt oid kiezen. Het is nl. al een heel stug en zwaar deeg bij gebruik van rijstebloem. Je kunt hem een dag eerder maken, alhoewel de cake dan wel wat aan luchtigheid verliest. Sowieso is het best een ingewikkeld recept en vergt het een beetje oefening om het deeg goed te krijgen. Misschien een keer proef maken. Doe ik ook vaak. De courgettes en ui kun je grof raspen. Alvast een hele lekkere kerstbrunch!
Door marijksels op
O ja en nog een vraagje...rasp je de courgette en ui fijn of grof???
Door marijksels op
Hé Pip, Ik wil deze graag maken voor onze familiekerstbrunch en had effe wat vragen.
Ik moet nog op zoek naar rijstebloem, maar mocht ik dit niet kunnen vinden, zou ik het door een ander soort meel kunnen vervangen(boekweit, spelt, oid)? Ook wil ik em graag een dagje eerder maken, zou die ook nog even opgewarmd kunnen worden de volgende dag fo lauwwarm smakelijk zijn?

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.