Baba Ganoush

Back from the desert kreeg ik, verpakt in een kleurrijk Marokkaans potje, één van de allerlekkerste ” Baba Ganoush” die ik ooit heb gegeten. Het neefje van de Hummus, maar dan net wat zoeter. Of wat rokeriger als je de aubergines grilt. En romiger als je ervoor kiest yoghurt toe te voegen. 1001 mogelijkheden dus. Ook voor de manier waarop je het eet. Als dip bij rauwkost met warme stukjes pitabrood. Als onderdeel van een grote schaal overheerlijke Arabische tapas, genaamd Mezze. Of als garnering, een lekkere grote lepel op een couscoussalade met noten en dadels.

Zelf vervang ik vaak margarine op geroosterd brood door een spread. Zo maakte ik: 
1. Hummus met avocado. Met plakjes kipfilet.
2. Spread van doperwtjes, limoen en verse munt. Lekker met parmezaanse kaas.
3. Een rode baba ganoush van geroosterde paprika. Bestrooid met sesam.

De authentieke smaken uit mijn Marokkaanse potje kan ik natuurlijk nooit evenaren. Ook niet met hulp van het Franse kookboek dat ik erbij kreeg. Mijn Frans is namelijk dramatisch slecht. Dat maakt ook helemaal niets uit, want ik kan alleen al uren genieten van mooie plaatjes in een kookboek zonder dat ik er één woord van begrijp. Ben natuurlijk wel meteen aan de slag gegaan en mijn eigen versie komt best dicht in de buurt.

Baba Ganoush

Ingrediënten:
3 aubergines
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
3 el tahini* (of sesamzaadjes)
2 takjes verse munt, gesneden
zout en versgemalen peper
sap van 1 citroen

*tahini is een pasta van sesamzaadjes en te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels en Aziatische toko’s.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190°C. Prik de aubergines van te voren op diverse plaatsen in met een vork. Rooster de aubergine gedurende 45 min. in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn, snij je ze open, verwijder je de zaadjes. Mix nu het vruchtvlees van de aubergine met alle overige ingrediënten fijn in een blender of keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Garneer deze baba ganoush met fijngesneden munt en een beetje olijfolie. Of met pitjes van een granaatappel.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.