Bhajis

Curry is al bijna net zo bekend als onze stamppot boerenkool en niemand kijkt meer gek op als je een Chai bestelt in plaats van een Earl Grey. IJskoude mango lassi, samosas gevuld met knapperige groenten, tandoori met een stukje naan of pappadum. Allemaal heerlijke Indiase gerechten waar we hier ook van genieten. Afkomstig uit een kleurrijke keuken, rijk aan granen, peulvruchten, groenten, uitgesproken specerijen en verse kruiden. Van zoet, zuur en mild tot pittig.

In Duitsland leerde een Indiase vriendin mij Bhajis maken. Met zelfgemaakte mango chutney. Het recept van de chutney heb ik helaas niet meer, maar de Bhajis maak ik nog vaak volgens Soujanya’s recept. En denk dan weer even terug aan oude tijden.

Dit crunchy hapje wordt in India meestal gegeten als voorgerecht samen met andere kleine hapjes en pappadum. Of met een salade en een schrijf citroen. Ik eet ze gewoon uit de hand bij een drankje. Wel met de rechterhand, want met de linkerhand mag je het eten niet aanraken in India. Deze hand wordt als onrein beschouwd. Achchese bhojon kijie! Oftewel geniet ervan!

Bhajis

Ingrediënten (12 stuks): 
2 uien, gesneden
1 el korianderzaad
1 el komijnzaad
80 gr (kikkererwten) meel
1/2 tl bakpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
75 ml water
olie om in te frituren
mango chutney

 

Bereiden:
Rooster de zaden in een koekenpan licht bruin. Meel, geroosterde zaden, bakpoeder, zout en de gesneden uien mengen in een kom. Water toevoegen totdat er een dik deeg ontstaat. Olie verhitten in een frituurpan (of een diepe pan). Kleine deegballen in de olie laten vallen en gedurende 3-4 min. goudbruin frituren. Uit laten lekken op keukenpapier en serveren met de mango chutney.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.