Chocolade dadelkoek

Dat ik niet zo’n voorstander ben van recepten met veel suiker en hele ongezonde tussendoortjes klinkt jullie inmiddels vast niet zo vreemd in de oren. Tuurlijk, af en toe een uitzonderingen daar gelaten, maar more is less.

Met dit principe in mijn achterhoofd kan ik niet anders dan meedoen aan het Foodblog Event mei 2013. De opdracht is zo leuk. Helemaal omdat deze is bedacht door een foodblogger die juist zelf vaak met suiker werkt. Maar ook zij heeft steeds meer de behoefte aan “Zoet zonder Suiker”. Daarom experimenteert ze af en toe met het maken van suikervrije exemplaren van al haar favoriete koekjes, cakes, taarten en toetjes. Best een hele uitdaging. Haar opdracht luidt dan ook; stuur me je allerlekkerste zoete recept zonder suiker. En trouwens ook zonder het gebruik van allerlei suikervervangers die je bloedsuikerspiegel enorm laten stijgen.

Dat zo’n recept simpel en net zo onweerstaanbaar kan zijn als een suikervariant, bewijst dit recept. Zelfs kinderen zouden het kunnen maken. Smullen doen ze in ieder geval. Naast, dat dit recept 0% suiker bevat, zorgen de dadels ervoor dat je heel veel vezels, verschillende soorten eiwit, geen vetten en diverse mineralen en vitamines binnen krijgt. De zonnebloempitten geven je lichaam trouwens de nodige vitamine E. Dus behalve lekker, ook nog eens super verantwoord! Gewoon zelf proberen!

Chocolade dadelkoek

Ingrediënten:
500 gr gedroogde dadels, fijngemalen
70 gr zonnebloempitten
100 gr geraspte kokos
2 el cacaopoeder (zonder toegevoegde suikers)
1 el kokosolie

Bereiden:
Bekleed een bakblik met keukenfolie. Rooster de geraspte kokos even kort op het vuur. Het gebruik van olie in de pan is niet nodig. Het fijnmalen van de dadels gaat het makkelijkst in een keukenmachine of met een blender. Kneed vervolgens alle ingrediënten in een schaal met je handen. Vorm een rol van het deeg. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen in een langwerpige plak van ca. 5cm dik. Leg het mengsel voorzichtig in een bakblik. Laat de koek gedurende één uur hard worden in de ijskast tot het lijkt op een plak chocolade. Snij tot slot in plakken en geniet! Heerlijk met een kopje verse munt thee.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.