Chocoladebrokken

Van chocolade pepernoten, de S van chocolade, muskaat kerstkransjes tot klokjes gevuld met praliné. In de maand december is er echt geen ontkomen aan. Heb je je net voorgenomen om juist wat te minderen, dan maakt dit je misschien wel vrolijk.

4 gram cacao per dag, dat gelijk is aan een stukje pure chocolade van 10 gram, schijnt goed voor je te zijn! De chocolade Sinterklaas in zijn glimmende mantel, de licht groene hulstblaadjes en de adventkalender, allen gemaakt van melk of witte chocolade, nou weer net niet. Het liefst pure chocolade met zoveel mogelijk cacao.

Van pure chocolade zou je een positief effect op je bloeddruk en op diverse ziektes kunnen bereiken. Behalve dit, zouden ook je geheugen, je humeur en je seksleven er beter van kunnen worden. Wie wil dat niet? Lastig blijft wel, dat veel onderzoeken vaak gedaan worden bij een kleine groep of tijdens een korte periode. Ook beïnvloeden verschillende voedingsfactoren vaak de resultaten. Kun je dan nog wel de juiste conclusies trekken? De tijd zal het ons leren.

Maar om nu meteen de jubelstemming overboord te gooien gaat te ver. Chocolade bevat namelijk wel veel belangrijke mineralen. Zoals magnesium, extra van belang als je sport. Ook laten enkele langdurige studies duidelijke een positieve effect op hart-en vaatziekten zien. Wellicht om die reden zien we steeds vaker "extra gezonde" chocolade in het schap. Zoals pure chocolade met blauwe bessen, of de nieuwe chocolade van Max Havelaar met toegevoegde quinoa (de super eiwitbron). Allemaal goed voor je en ook zó lekker!  Alleen, voordat je je te enthousiast op de pure chocoladeletters stort, bedenk wel dat een stukje van 100 gram ruim 500 calorieën bevat. Hou het dus bij die 10 gram. Dagelijks, dat weer wel.

Wat de fabrikant kan, kunnen wij thuis natuurlijk ook. Lekkere gezonde dingen toevoegen aan bestaande pure chocolade. Geniet daarom van deze chocoladebrokken met cranberry's, kokos en amandelschaafsel. Of van die, met abrikozen en pistache noten.

Chocoladebrokken

Ingrediënten:

400 gram pure chocolade

25 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden

25 gram pistache nootjes, fijngesneden

25 gram gedroogde cranberry's

2 el kokosrasp

2 el amandelschaafsel

Bereiden:

Smelt de chocolade in de magnetron 1,5 minuut per 100 gram en nooit hoger dan 350 Watt (in dit recept dus 6 minuut). Wel elke 15 seconde even doorroeren. De chocolade kan ook 'au bain marie′ gesmolten worden. Hierbij doe je de chocoladestukjes in een pannetje en hang je het pannetje in een grotere pan met bijna kokend water. Pas op dat er geen water bij de chocolade komt.

Leg een stuk bakpapier op een plank. Smeer de gesmolten chocolade met een spatel uit over het bakpapier. Zorg dat je het gelijkmatig verdeelt. Versier de ene helft van de chocolade met de abrikozen en de pistache noten en de andere met de cranberry's, kokosrasp en amandelschaafsel. Laat de chocolade minstens 2 uur hard worden in de ijskast. Pas op, want eenmaal uit de ijskast smelten deze chocoladebrokken snel.

Tip: ook leuk om deze chocolade tijdens de komende feestdagen cadeau te geven. Verpakt in een doorzichtig zakje en met een mooi lintje.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.