Geroosterde amandelen

Een paar jaar geleden woonde ik in Duitsland, waar ik ze voor het eerst at. Terwijl ik probeerde de Sinterklaas stemming in huis te creëren, rook je overal op straat al die typische Duitse Kerstmarkt geur. De geur van glühwein, gebakken appels en zoete geroosterde amandelen. Zodra de Sint in Nederland dan zijn biezen had gepakt, kocht ik zo'n grote papieren zak met nog warme geroosterde amandelen. Goddelijk! En voor mij het begin van de Kerstperiode.

Elk jaar weet ik nog op één of ander manier zo'n zak uit Duitsland te bemachtigen. Maar dit gaat natuurlijk een keer mis, en dan begint mijn Kerst toch jammer. Tijd dus om zelf de keuken in te duiken om me te verdiepen in dit Duitse nootje. En zoals jullie gewend zijn van Pip zo gezond mogelijk. Best een uitdaging nu, want zonder suiker kun je dit recept natuurlijk net zo goed niet maken.

Palmsuiker

Om toch die gezonde twist eraan te geven, vervang ik de gewone suiker door palmsuiker. Palmsuiker is een natuurlijke suiker en bevat heel veel nuttige voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6. En omdat palmsuiker een vleugje karamel in zich heeft is het de ideale vervanger voor deze geroosterde amandelen. Die trouwens door het gebruik van eiwit, die typische Duitse structuur krijgen. Laat de Kerstperiode nu maar beginnen!

Geroosterde amandelen

Ingrediënten

350 gr amandelen

1 eiwit

125 gr palmsuiker

snufje kaneel

1/2 tl zout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150° C. Klop het eiwit met een 1/2 el water schuimig. Dus niet zolang kloppen totdat het eiwit stijf is. Meng nu de amandelen en de palmsuiker door het eiwit en voeg er de kaneel en zout aan toe. Verdeel de amandelen op een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster de amandelen ca. 35-40 min krokant. Roer ze wel halverwege even door.

Tip: ook leuk om, verpakt in een mooi kerstzakje, als cadeau te geven.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.