Home made granolareep

Kiezen voor tussendoortjes die niet uit de fabriek komen, is tegenwoordig niet zo makkelijk.

Verleidelijke reclames. Mooie verpakkingen. En overal liggen ze op je te wachten. Je moet dus wel heel sterk in je schoenen staan, wil je hier “nee” tegen kunnen zeggen.

We eten tussendoortjes vaak snel, gedachteloos en terwijl we bezig zijn met andere dingen. Om even dat dipje, die opkomende vermoeidheid of zelf een verveling op te vangen. Maar al te vaak komt na het eten van zo’n tussendoortje dat gevoel weer veel te snel terug. Natuurlijk speelt suiker hier een rol. Maar onderschat niet het effect van nutteloze voedingsstoffen in kant-en-klare tussendoortjes.

Bekijk daarom eens de ingrediënten achter op de verpakking. Wat bij de lijst van ingrediënten als eerste wordt genoemd, is het meeste aanwezig in de voeding. Herken je de ingrediënten? Of klinken ze als chemische formules? Geven ze je lichaam de energie die je nodig heb? Of laten ze het product er vooral heel mooi uitzien. Kies je toch liever voor echt eten? Dan doe je er goed aan een product te kopen met minder dan vijf ingrediënten en te kiezen voor voedsel dat na een paar dagen gaat rotten. Grote kans dat je dan goed bezig bent.

Vandaag dus een homemade tussendoortje. Waarmee je ook zeker kinderen een plezier doet. Komt dat even goed uit, nadat vorige week uit onderzoek bleek dat de grootste boosdoener van overgewicht bij kinderen ongezonde drankjes en snacks zijn.

Homemade mueslireep

Ingrediënten (ca. 15 stuks):
250 gr havervlokken
50 gr lijnzaad
50 gr geraspte kokos
25 gr zonnebloempitten
25 gr pompoenpitten
50 gr gedroogde abrikozen, gesneden (of andere zuidvruchten)
50 gr amandelen in stukjes
50 gr rozijnen
50 gr cranberry’s
4 eiwitten
2 tl kaneel
snufje zout
40 ml kokosolie (of gesmolten boter)
50 ml rijststroop (of honing)

Bereiden: 
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed het bakblik met bakpapier. Meng alle ingrediënten in een een ruime kom. Schep het mengsel in het bakblik en druk goed aan. Bak de mueslikoek gedurende 25 min. goudbruin. Haal uit de oven en laat goed afkoelen. Snij de koek vervolgens in 15 repen. In een koektrommel zijn de repen 1 week houdbaar.

Tips: 
1. Je kunt zelf variëren met de ingrediënten. Als je maar in het recept altijd blijft uitgaan van ca. 500 gr droge ingrediënten (vlokken, zaden, pitten) en ca. 200 gr aan zuidvruchten en/of noten.
2. Deze repen worden ook erg lekker als je 500 gr biologische granola* gebruikt.
3. Je kunt deze repen ook in kleinere stukjes breken en door de yoghurt mengen. Goed begin van je dag!

*granola wordt gemaakt van een mengsel van verschillende graanvlokken met honing en geroosterd in de oven.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.