Japanse kruidkoek

Net gegeten en dan al snel een sloom gevoel. Weinig puf. Wel een dutje kunnen doen. Of totaal ingekakt. Herkenbaar?

Grote kans dat (geraffineerde) suikers hiervan de oorzaak zijn. Hoe werkt dat?

Behalve dat suiker niet goed is voor de lijn, je lichaam niets aan suiker heeft, laat het je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen. Naast witte suikers zorgen ook de andere geraffineerde suikers (bewerkte suikers), zoals in witbrood en in witte pasta, voor eenzelfde effect. Deze stijging geeft meteen een gevoel van energie. Maar ons lichaam vindt het niet prettig als de bloedsuikerspiegel plotseling omhoog schiet. Het lichaam neemt dan snel noodmaatregelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het gevolg van deze snelle schommeling; een moe en sloom gevoel.

Ongeraffineerde suikers (onbewerkte suikers), oftewel natuurlijke suikers zoals in fruit en in volkoren producten, bevatten allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Je lichaam weet hier wél goed mee om te gaan. Ze zorgen dan ook niet voor een schommeling in je bloedsuikerspiegel. Wel geven ze je energie. Een betere keuze dus.

Een aantal ongeraffineerde suikers op een rijtje:

  1. Stevia, de (gemalen) blaadjes van de zoete plant uit Zuid Amerika zijn wel 30-300 x zo zoet als kristalsuiker en bevatten geen calorieën. Sinds juli 2011 is stevia officieel goedgekeurd als veilige zoetstof. Je komt stevia in de winkel tegen in poedervorm, als druppels en in tabletvorm.
  2. Rijststroop is een stroop gemaakt van rijst en gemoute gerst en gebruikt als zoetmiddel. Zowel koud als warm te gebruiken. Lekker in yoghurt met granola. Als vervanging van suiker in koekjes en taart. Of in de thee.
  3. Agavesiroop is een siroop gemaakt van de nectar van de agave plant uit Mexico. Lijkt een beetje op honing. Heeft dezelfde kleverige substantie, maar is iets dunner. Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker en erg lekker in smoothies.
  4. Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de palmboom. De smaak is vergelijkbaar met gewone suiker of bruine basterdsuiker (afhankelijk van de kleur van de palmsuiker). Het heeft ook dezelfde structuur, waardoor het een heel handig product is om mee te bakken. In de Thaise en Javaanse keuken is palmsuiker een heel normaal ingrediënt. Het wordt er gebruikt in zoete en hartige gerechten.
  5. (Gedroogd) fruit blijft wel de meest natuurlijke zoekmaker. Boerenyoghurt, gezoet met stukjes gedroogde abrikozen, dadels, verse blauwe bessen en noten. Een feest om je dag mee te beginnen. Een meergranen cracker met roomkaas en plakjes zoete mango. Of een zoete couscous met gedroogd fruit en noten. Allemaal even lekker en zo zoet.

Trouwens niet iedereen heeft evenveel last van een dip na het eten van geraffineerde suikers.
Ieder lichaam is weer anders. Hoe is dat bij jou?

Japanse kruidkoek (gezoet met rijststroop)

Ingrediënten:
25 g boter
snufje zout
citroenschil, geraspt
5 el rijststroop
1 ei
200 gr tarwebloem (of speltbloem)
3 tl bakpoeder
2 tl koekkruiden
100-150 ml koude groene thee

 

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175°C en vet een cakeblik in. Smelt de boter en roer er zout, geraspte citroen en honing door. Voeg het ei toe en klop het geheel tot een luchtige massa. Zeef de bloem en de bakpoeder. Roer bloem, bakpoeder, koekkruiden en koude groene thee in gedeelten om de beurt door de massa. Doe het beslag over in het cakeblik en vul tot maximaal driekwart. Zet de cake in het midden van de oven en laat in ca. 60 min. gaar en goudbruin worden.

Tip: Liever minder calorieën? Vervang dan 5 el rijststroop door een combinatie van 1 tl stevia en 2 el rijststroop. Geen fan van groene thee? Gebruik dan 100-150 ml melk.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.