Quinoa Pops

2013 was het jaar van de quinoa en 2014 is uitgeroepen tot het jaar van de voedselverspilling. Dat werd tijd! Want het is toch vreemd dat in het westen massaal eetbaar voedsel wordt weggegooid. Zelfs zo’n 50 kilo per persoon per jaar.

Onze winkelwagentjes puilen uit. Wij eten met z’n allen veel teveel, met als gevolg overgewicht. En zien wekelijks nieuwe producten verschijnen in de supermarkt. Dat terwijl aan de andere kant van de wereld de schaarste alleen maar toeneemt en de voedselprijzen blijven stijgen. Dus als wij nou eens minder eten kopen en weggooien, dan kunnen we miljarden besparen. Om die vervolgens weer te investeren in een eerlijke verdeling van voeding. Zo blijft iedereen gezond.

En met een paar simpele tips word ook jij in no time een wereldverbeteraar. Ga jij het proberen?

Kopen

1. Doe geen boodschappen met een lege maag. Je komt dan geheid thuis met veel te veel.

2. Probeer, als dat lukt, wekelijks je boodschappen te doen. De praktijk leert ons dat er dan aanzienlijk minder in het wagentje terecht komt.

3. Kook vaker volgens een recept. Zo kun je veel gerichter inkopen.

 

Weggooien

1. Een ten minste houdbaar tot datum staat op producten die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit minder zijn, maar je kunt het dan vaak nog wel veilig eten.

2. Een te gebruiken tot datum staat op snel bederfelijke producten. Na deze datum moet je de producten weggooien, omdat het dan minder veilig is voor consumptie. Toch zien bv. voorgesneden groenten er soms een dag na de TGT datum nog prima uit. Gebruik dus vooral je gezond verstand. Want als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

3. Kromme aubergine, putjes in de tomaat, te dikke sperziebonen. Er zitten heel wat minkukels tussen. Maar de smaak blijft altijd hetzelfde. Kijk voor meer info op www.kromkommer.com

4. Bewaar restjes. Verwerk groenten in soepen, smoothies en salades. Zo kom je ook makkelijker aan 2 ons per dag. De steel van de broccoli is bv. het meeste voedzame gedeelte. En van de schil van de aardappel maak je eenvoudig zelf crispy chips.

 

Om dit maatschappelijke verhaal iets lekkerder te maken, bedacht ik Quinoa pops. Gemaakt van iets te bruine en te rechte bananen op mijn fruitschaal en quinoa uit 2013. De rockey quinoa ontstond, omdat ik nog een restje gesmolten chocolade overhad. En voilà. Twee healthy snacks. Waar kinderen ook van zullen smullen.

Opzoek naar een ander zoet quinoa recept? Kijk dan hier.

 

Quinoa pops

Ingrediënten (8 stuks):

20 gr gepofte quinoa*

50 gr pure chocolade, gesmolten

1 banaan, gesneden in plakjes

8 stokjes 

* gepofte quinoa van NatureCrops is o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Kijk voor meer verkoopadressen op hun site

Bereiden

Dip elk plakje banaan in de gesmolten chocolade en daarna in een bakje met gepofte quinoa. Prik er een stokje in en laat gedurende 1 uur hard worden in de ijskast.

Rockey quinoa

Ingrediënten (4 stuks):

10 gr gepofte quinoa

25 gr rozijnen

25 gr pure chocolade, gesmolten

10 gr goji bessen

 

Bereiden

Meng alle ingrediënten, behalve de goji bessen. Verdeel het chocolade quinoa mengsel op een stuk bakpapier. En maak er een vierkant van gelijke dikte van. Versier met goij bessen en laat gedurende 1 uur hard worden in de ijskast. Snij voor gebruik in vier brokken.

Meer informatie over voedselverspilling vind je op de site van het voedingscentrum.

Door Pien op
Deze zien er te lekker uit. Ga ik zeker proberen. Goed hoor om ook aandacht aan dit soort onderwerpen te besteden.

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.