Snacks voor onderweg

Ben je alweer een tijd aan het werk na je vakantie? En wil je die lekkere gezonde levensstijl van de vakantie voortzetten? Vooral op je werk. Of wil je juist een paar vakantiekilo’s kwijt? Dan heb je je vast voorgenomen niet al teveel tussendoor te eten, althans niet teveel ongezonde tussendoortjes.

Nu kennen we allemaal wel het stuk fruit, de groentensticks en de crackers. Maar het kan zoveel spannender. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar als ik tussendoor een stuk komkommer eet, heb ik geen voldaan gevoel. Ook komt het mijn humeur niet echt ten goede. Klein beetje marmite erbij maakt me al wel wat vrolijker, maar echt uit mijn bol ga ik niet. Door te kiezen voor voedzamere gezonde tussendoortjes hou je het leuk en lekker.

Ga dus snel zelf aan de slag met onderstaande tips. Gewoon op een Lazy Sunday als je tijd over hebt. Voorraad aanleggen? Geen punt. Je kunt de geroosterde pitten en de popcorn in een afgesloten blik gerust 2 weken bewaren. De rest natuurlijk veel langer. En met zeven recepten heb je meteen voor elke dag een ander tussendoortje.

1. Spicy soja pitten
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Meng 1 el olie, 2 el sojasaus, 1 tl chilipoeder met 125 gr zonnebloempitten en 125 gr pompoenpitten. Verdeel de pitten op het bakblik en bak knapperig bruin in 15-20 min. Laat vervolgens nog even afkoelen.

2. Vanille pompoenpitten
Verwarm de oven voor op 110°C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Meng 1 eiwit, 2 el honing en 1 tl vanille essence met 400 gr pompoenpitten. Verdeel de pitten op het bakblik en bak knapperig bruin in 1 uur. Hussel de pitten zo nu en dan. Laat vervolgens nog even afkoelen. De echte zoetekauw kan ze tot slot bestrooien en een beetje poedersuiker.

3. Superfood mix
Een über superfood mix krijg je door 40 gr moerbeien, 40 gr gojibessen en 50 gr inca bessen te mengen met 50 gr kokosblokjes en 50 gr cranberry’s. Alle ingrediënten zijn te koop bij de natuurwinkel en bij sommige supermarkten.

4. Choco-noten mix
Meng 30 gr cacaonibs, 75 gr rozijnen met 100 gr gemengde noten. Cacaonibs zijn kant-en-klaar te koop bij de natuurwinkel of zelf te verkrijgen door het pellen van cacaobonen.

5. Caprese mix
Meng 50 gr zongedroogde tomaatjes met 50 gr geroosterde pijnboompitten. Breng evt. nog op smaak met 1 tl gedroogde basilicum. De zongedroogde tomaatjes zijn kant-en-klaar en te koop bij de natuurwinkel. Heelijk zoet en ideaal voor gebruik in salades en pasta’s.

 

6. Tropical fruit mix
Meng 100 gr gedroogde mango, 50 gr gedroogde banaan met 50 gr cranberry’s. Ook lekker met blokjes kokos, gedroogde ananas, rozijnen en gedroogde stukjes abrikoos.

7. Paprika popcorn
Verhit 2 el koolzaadolie in een pan op het vuur. Doe hierbij 60 gr pofmais. Schud de pan voorzichtig, zodat alle korrels bedekt zijn met olie. Doe de deksel op de pan en schud elke 30 sec. de popcorn. Deze is klaar na 2-3 min. Verhit vervolgens 1 el olijfolie in een pan. Roer hierdoor 2 tl paprikapoeder, 1 tl zwarte peper en 1 tl zeezout. Giet het mengsel over de popcorn en meng goed door.

Tip: gebruik de zoete mixen ook eens door de yoghurt en de zoute mixen om een extra bite te geven aan salades.

 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.