Witte pepernoten

Inmiddels komt na vier dagen het Sint Maarten snoep uit onze oren. Tijd om er rustig van te genieten hebben we niet. Door moeten we. Vandaag staat die andere alweer voor de deur. Gisteren zag ik bij de supermarkt zakken pepernoten van 3000 gram. Wie in hemelsnaam koopt dat? Behalve natuurlijk de mensen die dit jaar zonder oorringen, met blauwe lippenstift, en een variatie aan zwarte haren, over straat moeten gaan.

Begrijp me goed, van die hele Pieten discussie ben ik geen voorstander, maar verwarrend kan het soms wel een beetje zijn. Twee jaar geleden, toen wij in Duitsland woonden, mocht ik in de klas op de Internationale school iets komen vertellen over onze Sint. Ik had tassen vol Sinterklaas bordjes, bekers en lekkers bij me. Dat gedeelte sloeg nog wel aan, maar toen het verhaal. Een beetje pech had ik wel. Juist die dag stond er een nieuwe leraar voor de klas. Afkomstig uit Afrika.

Enthousiast begon ik te vertellen over de gulheid van de Goedheilig man en de acrobatiek van zijn zwarte helpers. Maar al snel kreeg ik de vraag: "waarom zijn die helpers dan zwart"? Spanjaarden zijn helemaal niet zwart, wist Carlos uit Barcelona me te vertellen. De leraar begon inmiddels steeds sipper te kijken en alle gekleurde kindjes keken me vragend aan. Mijn eigen enthousiasme was inmiddels ook ver te zoeken. Gek om iets, wat voor ons zo normaal is, opeens door de ogen van anderen te zien. Maar goed, als wijzelf ons eigen feest maar blijven begrijpen. 

Vandaag een recept voor het maken van witte pepernoten. Want ja, laten we die discussie dan ook maar meteen voor zijn. 

Witte pepernoten

Ingrediënten (ca. 50 stuks):

120 gr zelfrijzend bakmeel

40 gr suiker (of kokosbloesemsuiker)

1 tl vanille extract

1 druppel amandel extract of  1 mespuntje anijszaad, gemalen

40 gr kokosolie, vloeibaar

2 el (plantaardige) melk

snufje zout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker en zout door elkaar. Meng daarna de gesmolten kokosolie, vanille extract, amandel extract (of gemalen azijnzaad) en de (plantaardige) melk. Meng nu alle ingrediënten tot één samenhangend deeg.

Vorm met je handen kleine balletjes van het deeg. Druk te balletjes een beetje plat en leg op de bakplaat. Bak de witte pepernoten in ongeveer 18-20 minuten gaar en mooi wit. Laat ze tot slot afkoelen. 

Geef je reactie

(E-mail wordt niet weergegeven)

Captcha Code

Click the image to see another captcha.