Twee weken geleden verraste mijn vriendin mij met een heel klein lief zelfgebakken, gluten-en suikervrij appeltaartje. En lekker dat ie was! Nu eet ik eigenlijk al twee jaar nooit meer taart. Sinds ik de suiker en de gluten uit mijn leven heb gegooid, heb ik er geen behoefte meer aan. Bovendien vind ik taart bakken afgrijselijk veel werk en ik heb het ook niet zo op een keuken vol meel en een berg afwas. Je begrijpt, dan haak ik al snel af. Koekjes en cakejes bakken we wel eens, maar eigenlijk ook maar zelden. Het is vreemd, ik bedenk graag recepten en probeer graag nieuwe dingen uit in de keuken, maar uren bakken en koken, dat is toch weer niet helemaal mijn ding. Toen ik enthousiast naar het recept vroeg, was ik dan ook aangenaam verrast toen bleek dat het heel simpel was. Kijk: Daar hou ik van en dus besloot ik, na twee taartloze jaren, dat er best wel weer eens een taart gebakken kon worden. Een appeltaart! En natuurlijk deel ik die met jullie. Wil je trouwens een andere smaak of combinatie proberen? Bekijk dan eens het overzicht met verschillende smaken taart. Er zit altijd wel een lekkere taart tussen die je kunt bestellen!

 

Wat heb je nodig?

  • 90 gr amandelmeel
  • 130 gr rijstmeel
  • 150 gr havermout (let op, gewone havermout kan sporen van gluten bevatten, dus niet geschikt bij Coeliakie, kies dan voor speciale, echt glutenvrije havermout)
  • 200 gr roomboter (koemelkvrij? Kies dan ghee of kokosolie)
  • 1 el wijnsteenzuurbakpoeder
  • 3 eieren
  • ½ koffiekopje havermelk (rijstmelk of amandelmelk kan ook)
  • snufje zout
  • 3 appels
  • 3 handjes rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 1 el honing (kan ook prima zonder)
  • ½ tl vanillepoeder
  • springvorm
  • 1 vel bakpapier

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Maak een deeg van het amandelmeel, rijstmeel, havermout, boter, wijnsteenzuurbakpoeder, eieren, havermelk en zout. Ik deed dit in de keukenmachine. Vet de zijkant van een springvorm in en bekleedt de onderkant met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en tegen de zijkanten. Houdt eventueel wat deeg apart voor bovenop de taart. Snijdt nu de appel in kleine stukjes en wel ondertussen de rozijnen even in wat warm water. Meng nu de appel, de rozijnen (even afgieten!), de kaneel, de vanillepoeder en de honing. Vul de springvorm hiermee en maak eventueel nog een mooi rastertje van deeg bovenop (in mijn geval de E, speciaal gemaakt door mijn dochter). Bak de taart nu af in ongeveer 45 minuten.

 

Muffins & koeken: het lekkerste gebakje

Wil je voor de kinderen wellicht wat extra’s maken? Kies dan voor de verandering eens voor muffins. Je kunt online gebak bestellen maar ook zelf maken. Het voordeel van online gesorteerd gebak bestellen zoals muffins is dat je het snel in huis kan halen zonder al te veel werk. De taartenwinkel / bakkerij uit de regio bezorgt heerlijke muffins aan huis. Wil je ze toch zelf maken? Gebruik dan onderstaand recept!

 

  • 120 ml kokosolie
  • 100 ml honing (ik gebruikte 50 ml)
  • 6 eieren
  • ¾ tl keltisch zeezout
  • 1,5 tl vanille extract
  • ¾ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ½ tl gemberpoeder
  • 180 gr kokosmeel
  • 2 kleine courgettes (ik gebruikte 1 gewone)
  • handje rozijnen (optioneel, ik gebruikte het niet)
  • ¼ – ½ tl bicarbonaat (ik gebruikte wijnsteenzuurbakpoeder)

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150-160 graden. Smelt dan de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Doe intussen de eieren met de kruiden en het vanille extract in een kom of blender en meng dit goed.

Roer de honing door de gesmolten kokosolie en voeg dit toe aan het eimengsel. Zeef dan het kokosmeel hierboven en roer dit er goed doorheen. Kan eventueel met de staafmixer (hoewel het beslag daar bij mij daar iets te dik voor was). Rasp de courgette en schep dit, samen met de rozijnen als je die gebruikt, door het beslag. Vet dan de muffinvorm goed in en vul deze met het beslag. Ik heb 20 vormpjes kunnen vullen. Bak de muffins in ongeveer 40 minuten gaar. Ze zijn goed als je er met een satéprikker in steekt en deze er schoon weer uit komt.  Zoals ik bij de ingrediënten al aangaf heb ik i.p.v. 100 ml voor 50 ml gekozen. Wij gebruiken zo min mogelijk zoet en eerlijk gezegd vond ik ze met 50 ml honing al behoorlijk zoet. Het gebruik van de courgette is verrassend, de kinderen vroegen wel meteen of er groenten in zat, want je ziet de courgette stukjes zitten. Wil je dit vermijden, dan zou ik de courgette mee blenden met de eieren, dan zie je hem niet terug. Je proeft het niet terug in elk geval en dat is weer een leuke manier om kinderen die moeilijk groenten eten, toch wat groenten te laten eten. Verstopte groenten in een heerlijke muffin! Al met al een geslaagd recept, het  lijkt me ook lekker om er nog wat cacao aan toe te voegen, dus het is zeker voor herhaling vatbaar hier. Het is ook een lekker en verantwoord tussendoortje voor mee naar school!

 

Over taartenaanhuis.nl

Meer tips en suggesties? Bezoek dan eens de website taartenaanhuis.nl. Daar kun je alles vinden over het bestellen van taarten aan huis. Via hun partners en aangesloten bakkerijen kun je snel en gemakkelijk gebak laten thuisbezorgen voor een verjaardag, jubileum of andere gelegenheid. Je vindt er ook een overzicht met alle smaken en opties zoals naam-bedrukken, logo’s en cadeau’s!