Hoe moet een gerecht gekruid worden? Welke soorten kruiden zouden de smaken versterken van de dingen die je wilt klaarmaken? Wat zijn de beste kruiden voor vlees? Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen wat voor kruiden het beste zijn voor je gerecht. Om dit soort problemen te helpen oplossen, hebben we een kruidengids gemaakt die je kan helpen bepalen welke kruiden het beste passen bij verschillende vleessoorten en gerechten. De juiste kruiden kopen en gebruiken kan de sleutel zijn tot het ontsluiten van de beste smaak in elk gerecht, dus het is ongelooflijk belangrijk dat we je helpen het soort maaltijd te bereiden dat je met trots aan iedereen zou serveren. Lees verder om te leren hoe je de smaak naar boven kunt halen in alles wat je maakt!

Pro Tip: Gedroogde kruiden hebben een geconcentreerdere smaak dan verse kruiden. Als je gedroogde kruiden wilt gebruiken, moet je misschien een derde van de maat verse kruiden gebruiken die je gewoonlijk zou gebruiken.

Hier zijn een aantal verschillende kruiderijen die je kunt overwegen:

1. Tijm

Dit is een kruid dat niet de neiging heeft andere smaken in een gerecht te overheersen. Daarom voegt het warmte en complexiteit toe aan andere ingrediënten zoals knoflook, ui, en peterselie. Het kan gebruikt worden in soep, vulling, en eiergerechten. Tijm hoeft geen vast onderdeel van een gerecht te zijn: een bouquet garni kan aan een recept worden toegevoegd, even sudderen, en dan weer verwijderd worden.

2.Dragon

Dit is een bladkruid dat vaak in Franse gerechten gebruikt lijkt te worden. Het brengt een mooie, ingetogen smaak in een gerecht als het spaarzaam gebruikt wordt; te veel kan de smaak overstemmen. Overweeg het te gebruiken in salades, sauzen, en tomatengerechten. Hitte heeft ook de neiging de smaak van zowel verse als gedroogde dragon te intensiveren. Pro Tip: Soms kan een snufje anijs of venkel een aanvaardbare vervanger voor dragon zijn.

3. Salie

Salie, ooit gebruikt als medicijn, is een kruid uit de muntfamilie met een zoete en hartige smaak. Het past goed bij vullingen en hamburgers. Het heeft een hoge voedingswaarde, dus het is een prima toevoeging aan een recept. Pro Tip: Marjolein, rozemarijn en tijm kunnen maat voor maat door salie vervangen worden.

4. Rozemarijn

Net als salie is ook dit kruid een lid van de muntfamilie. Het heeft geurige, dennenachtige bladeren en kan nuttig zijn om de spijsvertering te verbeteren. Het kan goed samengaan met aardappelen, bloemkoolgerechten, en vullingen. De smaak gaat ook heel goed samen met verschillende vleessoorten.

5. Peterselie

Dit behoort tot een van de meest gebruikte kruiden en heeft de neiging verward te worden met koriander. De blaadjes van peterselie hebben echter de neiging donkerder en glanzender te zijn. Dit kruid past goed bij soepen, groenten, en eiergerechten. Pro Tip: Bedenk bij het koken met peterselie dat de stengels meer smaak hebben dan de bladeren.

6. Oregano

Hoewel oregano's grootste gebruik eigenlijk voor parfums is, is dit kleinbladige kruid een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Je vindt het vaak in sauzen, pizza's, en chili. Het kan ingevroren worden om langere tijd te gebruiken. Het is iets scherper dan marjolein, hoewel de kruiden op elkaar lijken. Als je oregano voor marjolein wilt gebruiken, kun je er misschien iets minder van gebruiken.

Tip: Natuurlijke Kruiden voor Vlees

7. Munt

Dit kruid is gemakkelijk te kweken. Het is ook gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals het verzachten van een van streek zijnde maag. Het is ook zeer veelzijdig: munt gaat goed samen met hartige recepten en zoete dingen. Overweeg het te gebruiken voor snoepjes, gelei, varkensvleesgerechten, en groenten.

8. Marjolein

Dit neefje van oregano is niet een van de bekendere leden van de muntfamilie, maar het heeft een aantal toepassingen in veel vleesgerechten en stoofschotels. Het heeft een subtiele smaak die diepte geeft aan andere dominante smaken. Het kan goed samengaan met soepen en kaasgerechten. Pro Tip: Als je het vervangt door oregano, gebruik dan bij het afmeten een derde minder ervan.

9. Dille

Hoewel gedroogde kruiden meestal sterker zijn dan verse kruiden, is dat niet het geval voor dille. Voor een intense smaak kun je verse dille overwegen. Het kan gebruikt worden bij aardappelen, room- en kaasgerechten, en salades. Pro Tip: Voor een sterkere smaak rooster je dillezaad voor gebruik in een pan.

10. Laurierblad

Laurierbladeren worden niet altijd gegeten, maar eerder in saus gestoofd en voor het opdienen verwijderd. Ze kunnen gebruikt worden in soepen, stoofschotels, en tomatengerechten. Ze kunnen ook gebruikt worden voor vulling. De smaak is niet overweldigend en vult andere smaken goed aan.

11. Basilicum

Dit is een ongelooflijk veelzijdig kruid dat zowel in hartige maaltijden als in desserts kan worden gebruikt. Overweeg basilicum voor tomatengerechten, pasta, salades, en kaasgerechten. Pro Tip: Als je basilicum gebruikt, voeg dan de laatste paar minuten verse blaadjes toe aan hete gerechten, want hitte kan de uitgesproken smaak van het kruid verpesten.